Wino, jabłka i dorsz
W niedzielę odbyła się uroczystość rodzinna. Do żony Macieja, która obchodziła imieniny, przybyli goście. Jednym z nich była babcia, dla której trzeba było przyrządzić coś lekkostrawnego. Dietetyczne dania są zazwyczaj gotowane, ale jednak świąteczne posiłki kojarzą się z "pieczystym".
Udało się nam zakupić świeże filety z dorsza, które zamarynowaliśmy w białym winie, oliwie, cytrynie, soli i pieprzu. W międzyczasie pokroiliśmy jabłka, wycięliśmy gniazda nasienne i podsmażyliśmy je na maśle około 4 minuty, podlewając odrobinę białym winem. Gdy jabłka ostygły, wyłożyliśmy nimi dno naczynia żaroodpornego i przykryliśmy zamarynowanymi płatami dorsza. Zalaliśmy marynatą i odrobiną... białego wina :) Naczynie żaroodporne powędrowało do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok 20 minut.
Podczas gdy dorsz przechodził aromatami jabłek i wina, przygotowaliśmy risotto z końcówką sera owczego Pecorino vecchio i sałatkę vinegrette (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe i dużo pietruszki). Należy bacznie obserwować to co dzieje się w piekarniku. Ryba musi się upiec, ale nie możemy dopuścić by wyschła.
W sumie do dania zostało użyte ok. 500 ml białego wina - trochę do marynaty, trochę do jabłek, trochę do ryby, odrobina do risotto i odrobina do gardeł... nie pamiętamy w jakich proporcjach.
Zarówno do ryby, jak i do jabłek oraz do świeżej sałatki idealnie skomponowało się białe, lekkie i sprężyste wino. Akurat pod ręką mieliśmy wino z Gaskonii, ze szczepów Colombard, Sauvignon Blanc i Gros Manseng. Było soczyste i nieskomplikowane. Dopełniało nuty cytrynowe w rybie, a jego soczystość współgrała zarówno z jabłkiem, jak i z sałatką. Do tej potrawy ewidentnie pasuje wino białe. Spróbujcie lekkiego Pinot Grigio o jabłkowych i gruszkowych nutach albo świeżego chardonnay pochodzącego z chłodnego regionu. Pamiętajcie, że nie tylko wino łączymy z potrawami. Ważnym aspektem są inne napoje towarzyszące potrawie. Do pieczonego dorsza z jabłkami zaserwujcie świeżo tłoczony sok jabłkowy - to wzbogaci Wasze doznania smakowe!
Pieczony dorsz z jabłkami wraz z risotto i sałatką zadowolą nie tylko osoby na diecie, ale też tych, którzy mogą do woli korzystać z dobrodziejstw kulinarnych.
Przygotowanie potrawy, zdjęcia i tekst: Maciej Sokołowski