Bitki wieprzowe i Pinot Blanc
Przeglądając naszą stronę, zauważyliśmy że zaniedbaliśmy połączenia win z wieprzowiną. Zaniepokoiło nas to, ponieważ mięso ze świnek należy do najpopularniejszych mięs jadanych w Polsce. Aby zadośćuczynić fanom wieprzowiny, popędziliśmy do rzeźnika po kawałek mięska. W oczy rzucił nam się bardzo atrakcyjny kawałek schabu, więc postanowiliśmy zrobić bitki. Na straganie nieopodal sklepu mięsnego znaleźliśmy jeszcze kurki (sezon powoli się kończy), które przydały się nam do sosu.
Kurki udusiliśmy na maśle z trzema ząbkami młodego polskiego czosnku. W międzyczasie, plastry schabu delikatnie rozbiliśmy, opruszyliśmy solą i pieprzem oraz obsmażyliśmy z obu stron na oliwie. Gdy bitki były już rumiane, dorzuciliśmy je do kurek. i całość podlaliśmy białym winem. Następnie dolaliśmy kwaśnej śmietany i dusiliśmy aż sos się zredukował.
Bitki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym podaliśmy na kopytkach własnej produkcji. Ugotowaliśmy dwa młode ziemniaki w mundurkach. Po ich obraniu, przecisnęliśmy je przez praskę. Dodaliśmy jajko i mąkę, aby urobić jednolitą masę. Kopytka zostały wycięte z uformowanego wałka. Gotowaliśmy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.
Schab wieprzowy jest mięsem delikatnym. Zwłaszcza jeśli będzie duszony jak bitki, a nie smażony w panierce na tłuszczu. Dominującym smakiem potrawy jest śmietanowo-kurkowo-winny sos. Delikatnie kwasowy, ale jednocześnie gęsty i strukturalny.
Właśnie do sosu dobieraliśmy wino. Ucieszyło nas bardzo połączenie z białym, beczkowanym winem. Szczególnie, że posiadało delikatnie grzybowy nos! Hofstatter Barthenau Vigna S.Michele wytworzone w 100% z Pinot Blanc, bo właśnie o nim mowa, dzięki 12-miesięcznemu beczkowaniu, posiada dobrą strukturę i przyjemną, delikatną kwasowość. Jest winem stworzonym do śmietanowych sosów kurkowych!
Przygotowanie potrawy: Iga Kramarz
Tekst, zdjęcia i dopasowanie wina: Maciej Sokołowski