Makaron z cukinii z musem dorszowym i ikrą śledziową

Pierwszą edycję konkursu z doboru potraw do win wygrał Marcin Barański, który zaprezentował nam poniższą potrawę do Martin Pasler Chardonnay 2011. Zasady konkursu i punktacji TUTAJ. Zwycięski przepis bezdyskusyjnie wygrał dogrywkę, w której można było uczestniczyć na facebooku. Poniżej przepis Marcina...

"Makaron" z cukinii z musem dorszowym i ikrą śledziową

Cukinię pociąłem w wąskie paski i tuż przed podaniem krótko podgotowałem w lekko osolonej wodzie (nie dłużej niż 2 minuty).

Dorsza ugotowałem na parze i przetarłem z masłem przez sito na gładką masę. Następnie rozprowadziłem tę masę w niewielkiej ilości wrzątku, doprawiając delikatnie solą i białym pieprzem. Trzymałem ją na ogniu intensywnie mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Podgotowaną cukinię ułożyłem na talerzu skręcając ją w gniazdko. Na wierzchu położyłem mus dorszowy i ikrę śledziową. Całość skropiłem olejem rydzowym (czyli olejem z lnianki) i przyozdobiłem szczypiorkiem.

Potrawa ta została pomyślana jako przystawka. Rybno-maślane smaki powinny dobrze zgrać się z niebeczkowanym Chardonnay. Charakterystyczny "łąkowy" aromat oleju rydzowego będzie natomiast nawiązywać do niuansu siana występującego w konkursowym winie.

Przygotowanie potrawy, zdjęcie potrawy i tekst: Marcin Barański

 x 

Twój koszyk jest pusty