Bakłażan w mięcie i biała Katalonia

Zgodność z kalendarzem, to jedna z ważniejszych cech zdrowej i smacznej kuchni. Sezonowe warzywa i owoce zawsze smakują lepiej niż w innych porach roku (mrożone lub importowane i konserwowane). Dziś Wino Na Widelcu będzie do bólu zgodne z kalendarzem, bo nie tylko wykorzystamy w potrawie polskie zioła, ale zrobimy to w Święto Matki Boskiej Zielnej - jedno z najstarszych świąt maryjnych w obrządku katolickim. Przygotujemy bakłażana w mięcie!

Pokrojonego w plastry bakłażana posoliliśmy i zostawiliśmy by puścił sok. Po około 30 minutach odsączyliśmy je i ugotowaliśmy na parze, ale tak by nie zatraciły kształtu i jędrności. W międzyczasie przygotowaliśmy sos: wymieszaliśmy oliwę, ocet winny, suszone oregano, sól, pieprz oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Umyliśmy i osuszyliśmy liście mięty. Ostudzonego bakłażana polaliśmy sosem i posypaliśmy listkami mięty. Ważne jest, aby odstawić potrawę na co najmniej dwie godziny by ostygła i bakłażan wessał oliwny sos. Danie to można podać z bagietką lub jako interesujący dodatek do mięs, na przykład z grilla. My potraktowaliśmy je jako przekąskę, letnią sałatkę.

Zdjęcie z bloga WINETOO

Aby odpowiednio dobrać wino do potraw, należy zastanowić się nad smakami wiodącymi w daniu. W tej sałatce zwraca uwagę konsystencja bakłażana, który nasiąkł oliwą i duża ilość liści mięty. Do tłuszczy roślinnych najlepszym partnerem jest kwasowość białego wina, więc co do koloru nie mieliśmy wątpliwości. Duże nagromadzenie miętowych aromatów w potrawie skłoniło nas do poszukiwań wśród win, w których często spotykane są nuty ziołowe. Spróbowaliśmy najpierw Rieslinga z Palatynatu. Dobór był właściwy, ale lepiej z bakłażanami dało sobie radę wino katalońskie z małej apelacji Costers del Segre. Blanc Planell, bo o nim mowa, to świeże wino zbudowane w 50% z Sauvignon Blanc i 50% Macabeo. Charakteryzuje się ono dość wysoką kwasowością, a jego aromaty poza cytrusami, przypominają świeżo skoszoną trawę, miętę lub marihuanę (!) O tym winie i innych katalońskich pisał Winettoo w TYM ARTYKULE. Mamy podobny odbiór tego wina jak on.

Inne potrawy wegetariańskie z dobranym winem znajdziecie TUTAJ.

Przygotowanie potrawy: Iga Kramarz
Tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski

 x 

Twój koszyk jest pusty