Relacja z VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
W dniach 15-18 sierpnia odbywał się w Poznaniu VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (OFDS). Poza regularnymi stoiskami umiejscowionymi na Starym Rynku, w ramach OFDS organizowane były liczne konkursy, koncerty, warsztaty i spotkania tematyczne poświęcone kulinariom. Na Starym Rynku wrzało, szczególnie w dzień otwarcia frekwencja okazała się niesamowicie wysoka. W pozostałe nie było dużo gorzej. Poniżej krótka fotorelacja ze stoisk:
Nie zabrakło regionalnych, polskich serów, tradycyjnych wędlin, przepysznych miodów pitnych i cydrów. Były też oliwy, wina importowane, produkty z Węgier, Bułgarii, Gruzji, Litwy. Rarytasy jakich próżno szukać w sklepach. Dziedzictwo kulinarne było dla wszystkich na wyciągnięcie ręki.
Wino Na Widelcu było też na warsztatach ostrygowych w Restauracji Toga oraz prowadziło warsztaty "Oliwa i wino" w Museum Cafe. Poniżej zdjęcia z tych wydarzeń:
Ostrygi podane z cytryną i cebulką
Ostrygi przygotowane do zapieczenia, jeszcze bez sera...
Ostrygi zapieczone z cebulką, czosnkiem, szpinakiem, serem grądzkim i bułką tartą.
Mieszanie pojemniczkami z oliwą, w celu uwydatnienia jej aromatu...
Feta z pieca z pomidorami w oliwie arbequina - świetnie komponowała się z Rieslingiem znad Balatonu
Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z oliwą picual - komponował się z różowym urugwajskim winem (Muscat/Merlot).
Uczta była spora... Na trzecie danie - pierś z kaczki w musie malinowo-śliwkowym i gruzińskie Saperavi...
Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie zakupili czegoś ciekawego podczas Festiwalu. Mamy nadzieję, że Wy też uzupełniliście swoje zapasy. Dziś dzień wspomnień po OFDS, więc przygotowaliśmy sobie deskę serów i wędlin :) A do nich otworzyliśmy butelkę czerwonego wina... również z Festiwalu.
Bundz, kozia gouda i ser grądzki (żółtawy)
słonina w przyprawach, szynka gotowana, wędzona i kiełbasa z jelenia
Wino z apelacji Pago pochodzące z Carineny. Świetnie komponowało się zwłaszcza z kiełbasa z jelenia...
Tekst i zdjęcia: Maciej Sokołowski