Falanghina i makaron z krewetkami w sosie z karmelizowanych cytryn
Większość z nas odpowie, że do krewetek z cytrynowym dressingiem najlepszymi partnerami kulinarnymi są Riesling i Sauvignon Blanc. Posiadają one solidną kwasowość i często cytrusowy charakter. Naszym zdaniem, równie odpowiednim winem by podać je do takiej potrawy, jest Falanghina. Tak, tak, jest to nazwa białej odmiany winogron, która występuje w Kampanii (południowa Italia). W Polsce mało znana i słabo dostępna w sprzedaży detalicznej. W Kampanii uprawia się ją na wulkanicznych glebach w okolicach Wezuwiusza. Zazwyczaj daje wina wytrawne, ale zdarza się, że jest składnikiem w zestawieniach, z których wytwarza się Passito.
Falanghina od Villa Matilde, wytworzona w 2012, jest bardzo świeżym winem o jasno-słomkowym, wręcz zielonkawym kolorze. W nosie dominują jasne czereśnie i niedojrzała pomarańcza. Można jednak doszukać się nut wczesnych orzechów. Smak zdecydowanie rześki i soczysty, z dużą kwasowością (wyraźnie cytrynowy finisz) i niezłą strukturą. Wino to dobraliśmy do makaronu z krewetkami w sosie z karmelizowanych cytryn i miodu.
Najpierw o karmelizacji cytryn. Mimo, że jest to owoc kwaśny, posiada dużą zawartość cukru. Przekrojone na pół cytryny, po wrzuceniu na rozgrzaną oliwę extra virgin, puszczają sok, który zaczyna się karmelizować. Cytryny należy karmelizować ok. 3 minuty na rozgrzanej patelni, po czym odstawić do ostygnięcia. Na tą samą oliwę z dodatkiem soku z cytryny wrzuciliśmy krewetki, kapary, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Dodaliśmy soli i pieprzu. Smażenie krewetek to bardzo szybki proces, więc gdy widzieliśmy, że są gotowe, podlaliśmy odrobiną białego wina, dodaliśmy łyżkę miodu wielokwiatowego i wycisnęliśmy do całości dwie połówki wcześniej karmelizowanych cytryn. Wszystko dusiliśmy przez chwilę, aż trochę zgęstniało. Makaron podaliśmy z zawartością patelni, ozdabiając świeżym oregano.
Sok z cytryny i kapary to zestaw wyraźnie kwasowy, dlatego łyżka miodu w sosie stonowała charakter potrawy, dodając nieco słodkich aromatów, które występują też w Falanghinie. Makaron wraz z winem stworzyły wybitnie harmonijną całość. Polecamy!
Inne dobory wina do owoców morza znajdziecie tutaj.
Przygotowanie potrawy, zdjęcia, tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski