Jakie wino do schabowego?

Kotlet schabowy to ikona polskiej kuchni. Każdy Polak jadł go wielokrotnie, zna ten smak na pamięć i będzie miał jeszcze mnóstwo okazji powtórzyć to doznanie. Potrawa jest prosta, szybka w przygotowaniu i całkiem niedroga. W wielu domach serwuje się schabowego co niedzielę, stereotypowo w zestawie z rosołem.

Okazuje się, że kotlet tak wszystkim spowszedniał, że nie zastanawiamy się nad winem, które do niego zaserwować. Przecież to nie kaczka, nie jagnięcina, nie wołowina - to TYLKO schabowy. Pasuje kompot, piwo, sok, woda, a na imprezach czysta wódka... Wino? Jakiekolwiek, które jest pod ręką. A szkoda.

My dziś pójdziemy pod prąd (znowu?) i zastanowimy się nad tematem: "co do schabowego?". Czy jest jakiś rodzaj win, który sprawi, że podniesiemy kotleta do rangi eleganckiego jedzenia? Czy z którymś winem, będzie smakował lepiej niż z piwem czy coca-colą?

Tak. Znaleźliśmy. Nie było to nawet trudne. Pierwszy wybór okazał się najbardziej trafny. Wystarczy przeanalizować potrawę...

Mięso to schab wieprzowy - chude i sprężyste, lekkie i delikatnie słodkie jak przystało na wieprzowinę. Smażone na miksturze masło + oliwa w panierce przygotowanej z bułki tartej, co stanowi o subtelnie tłustej nucie w potrawie. Sosu brak, ale koniecznie ziemniaczki muszą być skropione masełkiem i oliwą pozostałymi po smażeniu kotletów. Dodatki to ziemniaczki z wody posypane świeżo posiekanym koperkiem oraz kapusta słodka zasmażana z odrobiną octu.

Wybraliśmy wino białe, wytrawne. Musi ono posiadać umiarkowaną, choć zaznaczoną kwasowość, aby współgrać z dosmaczoną octem kapustą. Powinno charakteryzować się niezłą strukturą, żeby skontrować smażone w panierce mięso. Koperek, który dodatkowo wzmaga aromatyczność dania, nie pogniewa się jeśli w winie wychwycimy roślinne aromaty.

Naszemu schabowemu towarzyszyło wino pochodzące ze środkowej Hiszpanii, z regionu Rueda. Wytworzone zostało ze szczepów Verdejo (70%) i Viura (30%). Viura nadała winu charakteru, a Verdejo aromatu i świeżości. Wino było młode, z 2012 roku, nie beczkowane. Ciekawie zarysowana kwasowość nie dominowała nad całością doznań, zwłaszcza w połączeniu z kotletem schabowym.

Życzymy udanych niedzielnych obiadów ze schabowym i białym winem!

Pozdrawiamy
Iga & Maciej

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty