Sałatka z bacalhau & Anselmo Mendes Alvarinho Vinho Verde

Iga wróciła z Portugalii, więc z przyjemnością publikujemy potrawę, którą zajadała się podczas minionego pobytu. Pierwszy raz zetknęła się z nią w małym klubie fado na Rua dos Remedios. Niby normalna sałatka, ale jednak z bacalhau i oczywiście w towarzystwie vinho verde.

Ugotowaną ciecierzycę łączymy z namoczonym i ugotowanym bacalhau. Iga poświęciła swój "żelazny" zapas dorsza z Nazare... Do powyższych składników dorzucamy posiekaną czerwoną i zieloną paprykę, posiekaną cebulę i czosnek i doprawiamy oliwą extra virgin i octem winnym. Tylko odrobinę solimy i dodajemy na koniec posiekaną świeżą kolendrę.

Vinho Verde którego użyliśmy do połączenia (Anselmo Mendes Alvarinho Muros Antigos 2012) wytworzone jest wyłącznie ze szczepu Alvarinho, uważanego za najlepszy dla tego gatunku wina. Rocznik 2012 otrzymał nawet 90pkt/100 według Wine Enthusiast, co jest rewelacyjnym wynikiem dla Vinho Verde. Wino jest sprężyste, soczyste, wiosenne. Niesamowicie orzeźwia a do tego komponuje się perfekcyjnie z taką sałatkę, z octem winnym, chrupiącą papryką i aromatyczną kolendrą.

Wiosno przychodź!

Pozdrawiamy
Iga & Maciej

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty