Truskawkowe szaleństwo

Dziś słów wielu nie potrzeba... Nadszedł czas na sezon truskawkowy. Prezentujemy prosty sposób na sałatkę z truskawkami w roli głównej. Tylko cztery składniki - pokrojone truskawki, liście melisy, małe kulki mozzarelli i dobrej jakości ocet balsamiczny (w tym przypadku Condimento Il Borgo).

W przypadku gdy truskawki są młode i kwasowe, przyda się słodszy ocet balsamiczny, ale gdy owoce posiadają sporo słodyczy, wystarczy ocet bardziej kwasowy.

Idealnym winem do tego typu sałatki jest Prosecco, Cava lub Szampan. Dobrze zrobi lekko podwyższony cukier. Na naszym talerzu truskawki były wczesne i dość kwasowe, więc równie dobrze sprawiło się wino bardziej wytrawne - Vinho Verde Muros Antigos. Będziemy je również serwować podczas najbliższego portugalskiego klubu kolacyjnego wraz z sałatką z bacalhau.

Pozdrawiamy,
Iga & Maciej

 x 

Twój koszyk jest pusty