Langwedocja - z garrigue za pan brat

Langwedocja to jeden z większych francuskich regionów winiarskich. Położony jest na południu Francji, u wybrzeży Morza Śródziemnego. Na niespełna 40 tysiącach hektarów wytwarza się szerokie spektrum win, od najprostszych spod apelacji regionalnych, po kompozycje wysokiej jakości z 23 langwedockich AOP. By poprawić reputację miejscowych win (do niedawna kojarzonych głównie z prostymi winami IGP Pays d'oc), wprowadzono oznaczenia Grand Vin i Cru, dla konkretnych, prestiżowych apelacji. Jeśli szukacie czegoś ambitniejszego z tego terenu i dostępnego na polskim rynku, niech niniejszy artykuł będzie podpowiedzią.

CHATEAU D'ANGLES GRAND VIN BLANC 2012
Chateau D'Angles to nowy projekt (od 2001) Eric'a Fabre, który zbierał doświadczenie nie byle gdzie, bo jako dyrektor techniczny w Chateau Lafite Rotschild! Wino wytwarzane jest w apelacji AOP La Clape, z czterech odmian (Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne i Marsanne), ze starych krzewów. Wydajność z hektara to zaledwie około 30 hl/ha. Wino fermentowało i dojrzewało na osadzie w używanych beczkach. Nos wybitnie maślany, śmietankowy, a nawet serowy. Są grzanki, suszone brzoskwinie, smażone morele oraz wosk jako świadectwo dojrzałości. Usta wytrawne, początkowo ziołowe (szałwia), ze skórkową goryczką. Kwasowość jest dość niska, ale wino nie jest mdłe. Oferuje kremowość, ekstrakt i długi finisz oparty na przetworzonych białych owocach.

CENA: 89,00
IMPORT: ENOTECA NOVA


ABBOTTS & DELAUNEY ZEPHYR 2010
Zephyr to Chardonnay z apelacji AOP Limoux - położonej w głąb lądu, na większej wysokości nad poziomem morza. Dzięki swojemu położeniu, w winach odnajdziemy więcej kwasowości, niż w winach z apelacji La Clape (tuż przy Morzu Śródziemnym). Zephyr ukazuje sobą piękną charakterystykę dojrzałego Chardonnay. Nos jest skoncentrowany, z aromatami grzanki, masła, suszonych jabłek i grzybów. Usta wytrawne, pełne, o kremowej strukturze wynikającej z dojrzewania w beczce. Dzięki dobrze zarysowanej kwasowości wino jest nadal witalne i zrównoważone. Smak dojrzałych i przetworzonych jabłek i brzoskwiń długo utrzymuje się na podniebieniu.

CENA: 135,00
IMPORT: RAFA WINO


CLOS DU GRAVILLAS SOUS LES CAILLOUX DES GRILLONS 2015
Wieloszczepowe wino (Syrah, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault, Grenache, Counoise i Mourvèdre) wytwarzane w apelacji IGP Côtes du Brian. Nos młody, witalny, początkowo owocowy - jagodowo-czereśniowy, ale z każdą chwilą coraz więcej w nim ziemi i suszonych ziół. Usta wytrawne i soczyste, z przyjemnie zarysowaną kwasowością i nienachalną taniną. Wino jest średnego ciała, z soczystymi czereśniami w smaku. Na finiszu trochę pieprzu i cassisu.

CENA: 68,00
IMPORT: DELIWINA


LA PEIRA LES OBRIERS 2015
Trzecia etykieta nowoczesnego projektu La Peira w langwedockim cru - Terrasses du Larzac. Les Obriers to zestawienie Cinsault i Carignan. W nosie dojrzałe wiśnie, jagody, czereśnie, czerwone śliwki, ale też kakao i suszone zioła. Usta delikatnie wytrawne, soczyste, z przyjemnym balansem cukru i kwasowości. W smaku pojawiają się czereśnie, słodkie wiśnie z pestką, dżem z czerwonych śliwek, a całość doprawiona jest aksamitną taniną.

CENA: 78,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI


DOMAINE DE CEBENE LES BANCELS 2013
Ciekawa kompozycja z AOP Faugères, stworzona z Mourvedre (ponad 50%) z dodatkiem Syrah i Grenache, które uprawiane są na siedlisku o północnej ekspozycji. Dodać należy, że winnica położona jest w 100% na łupkowym podłożu, co czyni ją unikatową w Langwedocji. Nos elegancki, początkowo nieśmiały, za czasem rozwijający się w kierunku suszonych śliwek, suszonych jagód, pieprzu i korzenności. Usta wytrawne, charakterne, z soczystą kwasowością i dobrze zarysowaną taniną. Jest wiśnia, niedojrzała czereśnia, czerwona śliwka oraz czarny pieprz, którego pikantność rozgrzewa na finiszu.

CENA: 109,00
IMPORT: DELIWINA


MAS DE DAUMAS GASSAC 2012
Niezwykła kompozycja 23 szczepów w jednym winie, z dominacją Cabernet Sauvignon (75%). Wytwarzane przez klasycznego producenta i traktowane jak Grand Cru, jednak pochodzi z mało znanej apelacji IGP St Guilhem-le-Désert – Cité d'Aniane. Wino zachowuje się jak dobrej klasy Bordeaux. W nosie jest czarna porzeczka, cassis i ziele angielskie, ale też obejście, skóra, kakao i napar z czarnej herbaty. Usta są wytrawne, z eleganckim balansem taniny i kwasowości. Esencjonalność wina sprawia, że trudno uwierzyć w alkohol na poziomie 13%. W smaku, poza suszoną czarną porzeczką i aronią, można odnaleźć zioła, pieprz i lukrecję. Długie i kompleksowe. Ma lata przed sobą.

CENA: 199,00
IMPORT: WINKOLEKCJA


ABBOTTS & DELAUNEY CUMULO NIMBUS 2014
Klasyczny zestaw południowej Francji (Grenache + Syrah), pochodzący z apelacji Minervois. W odróżnieniu od poprzedniego wina, tutaj wino rysowane jest grubszą kreską. Nos intensywny i młody. W aromacie smażone jeżyny, malinowa nalewka, suszona śliwka w czekoladzie oraz typowe "garrigue" - zestaw suszonej roślinności i ziół. Usta wytrawne, dobrze zbudowane, z przyjemną, zrównoważoną kwasowością. Tanina jest jeszcze młoda i dość ostra, ale nie męczy dzięki oddziaływaniu dojrzałego, słodkiego owocu - czereśni, malin i śliwki w czekoladzie. Użycie beczki i podwyższony alkohol odzwierciedlone są likierowym wykończeniem.

CENA: 129,00
IMPORT: RAFA WINO


OLLIEUX ROMANIS ATAL SIA 2013
Atal Sia to wino klasy premium od prodecenta Ollieux Romanis. Jako typowy przedstawiciel Cru Corbieres-Boutenac zbudowany jest na kilku szczepach, z dominacją Carignan (+ Grenache, Mourvedre i Syrah). Krzewy mają od 60 do 100 lat, a szczególnie korzysta na tym Carignan, dając winu spory ekstrakt. Nos całkiem intensywny i wielopłaszczyznowy. Doszukamy się truskawek, wędzonych śliwek, suszonych fig i rodzynek. Po chwili spod owocu uwydatnia się glina, egzotyczne drewno, eukaliptus i korzenność. Usta równie złożone, wytrawne, z umiarkowaną, soczystą kwasowością i sporą dozą owocowości. Są jagody, porzeczki, czereśnie i typowy dla apelacji ziołowy finisz.

CENA: 109,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI


CHATEAU D'ANGLES GRAND VIN ROUGE 2011
Zacząłem artykuł białym Grand Vin tego producenta, kończę czerwonym. Wino również pochodzi z apelacji AOP La Clape, a zostało skomponowane poprzez połączenie Syrah, Grenache i Mourvedre. Dojrzewało 10 miesięcy w używanych beczkach. Nos umiarkowanie intensywny, przejawiający sporą dozę ewolucji. Jest suszona porzeczki i smażone jagody, wędzona śliwka, rozmaryn i palenisko. Usta są bardzo wytrawne, z zaznaczoną kwasowością, która jest już dobrze zbalansowana z taniną. Wino wciąż jest soczyste, z wyraźną owocowością czerwonych śliwek, malin i porzeczek. Finisz jest długi, elegancki i subtelnie ziołowy.

CENA: 89,00
IMPORT: ENOTECA NOVA

Powyższe wina wytworzone są w różnych apelacjach, na różnych siedliskach, z wielu odmian i różnią się od siebie, ale mają też jedną cechę wspólną dla Langwedocji - "garrigue". Czasem są to tylko aromaty suszonych ziół, ale niekiedy zarośla, kosodrzewina czy chrust na ognisko.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Komentarze   

0 # Artur 2018-04-02 09:27
Panie Macieju,
Świetny tekst - jak zwykle :)
Czy byłaby szansa aby pojawiała się również informacja o tym w jaki sposób wino zostało wyprodukowane (w sensie organicznie, biodynamicznie, naturalnie czy też konwencjonalnie)?
Pozdrawiam
Artur
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Maciej Sokołowski 2018-04-02 09:38
Cytuję Artur:

Czy byłaby szansa aby pojawiała się również informacja o tym w jaki sposób wino zostało wyprodukowane (w sensie organicznie, biodynamicznie, naturalnie czy też konwencjonalnie)?
Artur


Metoda metodą, ale w efekcie wino musi być przynajmniej bardzo dobre aby zostało opisane w artykule. Ps. Nie ma jednorodnej definicji naturalizmu, a biodynamikę lub przynajmniej organiczną uprawę stosują już prawie wszyscy producenci stawiający na jakość. A tylko takie wina są na warsztatach - jakościowe.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty