Bordeaux na biało...

Słyszysz Bordeaux, myślisz czerwone. Takie jest ogólne, stereotypowe myślenie o winach z regionu. Dużo w tym z prawdy, ponieważ obecnie aż 90% produkcji stanowią wytrawne wina zbudowane głównie z Merlota i Cabernetów. Jednak na oceanie czerwieni leżą wyspy bieli. Dziesiąta część win jest właśnie tego koloru, a białe odmiany uprawia się na 14 tysiącach hektarów i wytwarza z winogron na nich rosnących 60 milionów litrów białych win. To olbrzymia wartość, mieliście świadomość. Mało tego, tuż po drugiej wojnie światowej, proporcje pomiędzy winami białymi i czerwonymi były równe, ale moda się zmieniła i ludzkość zaczęła bardziej cenić wina czerwone...
Wśród win białych znajdziemy szereg stylistyk. Równie istotne są zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, ale wytwarza się tu też wina musujące. Poniżej przedstawiam 12 win, w różnych cenach i stylach, które degustowałem podczas warsztatów 18 czerwca 2017.

CALVET CREMANT DE BORDEAUX BRUT N/V
Mimo że wina musujące wytwarza się w Bordeaux od ponad 100 lat, to apelacja powstała dopiero w 1990. Można zatem wytwarzać tu "bąble" pod AOP Cremant de Bordeaux, ze wszystkich dopuszczonych odmian, w kolorze białym i różowym. Różne źródła podają, że w całym Bordeaux z areałem 125 tysięcy hektarów, na wina musujące przeznaczonych jest nieco ponad 100 hektarów. Mikro skala produkcji powoduje, że do Polski praktycznie nic nie dociera, a jednak udało mi się znaleźć w sklepie jedną butelkę! Calvet Cremant to 70% Semillon i 30% Cabernet Franc (blanc de noir). Nos młody, świeży, stonowany. W aromacie jabłko ze skórką i zielona papryka. Usta wytrawne, z umiarkowaną kwasowością i subtelną roślinną goryczką na finiszu. Można doszukać się nieoczywistej nuty świeżych ziół.

OCENA: 6,0 (dobre+)
CENA: 59,00
IMPORT: 6win.pl

CHATEAU MARTINON 2016
Podstawowe białe Bordeaux z Entre-Deux-Mers. Złożone typowo z Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle, ale w 2016 to Semillon dominuje. Nos świeży, całkiem intensywny, z aromatami skórki grejpfruta, kwiatów jaśminu i soczystego jabłka ze skórką. Pojawia się także akcent miodu. Usta orzeźwiające, wytrawne, z dobrze zaakcentowaną kwasowością. Usta potwierdzają nos i możemy doszukać się jabłek, grejprutów i cytryn, oczywiście wszystkie te owoce ze skórką.

OCENA: 5,9 (dobre)
CENA: 34,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CHATEAU TORTEAU CHOLLET ELEGANCE 2014
Szczep Sauvignon Blanc kojarzony jest przede wszystkim z Loarą i Nową Zelandią, ale w Bordeaux używa się go równie sporo. Co prawda występuje głównie w zestawieniu z Semillon i Muscadelle, ale spotyka się 100% Sauvignon Blanc. Takie jest Torteau Chollet z Graves. Nos wonny, młody, początkowo zdominowany przez aromaty owoców pestkowych (morela, brzoskwinia), ale też nieco tropikalnych (mango). Można doszukać się akcentu imbiru. Usta diametralnie inne! Wytrawne, z kwasowością jak żyleta. W smaku limonka, zielone jabłko, zielona papryka, niedojrzałe kiwi. Pojawia się akcent skórkowy i delikatnie mineralny finisz. Po przełknięciu wina, aromaty zmieniają się na bardziej kwasowe. Gdzieś ginie słodycz mango, a pojawia się kwaśne jabłko i kiwi. Intrygujące i przede wszystkim orzeźwiające białe wino!

OCENA: 6,7 (dobre+)
CENA: 55,10
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CLARENCE DILLON CLARENDELLE BLANC 2014
Tym razem typowy biały bordoski blend, ale z przewagą Sauvignon Blanc. Wino bardziej poważne, wytwarzane z udziałem używanych beczek. Nos świeży, czysty i umiarkowanie
intensywny. Początkowo dominują aromaty zielone - trawiasto-owocowe, by po chwili przeobrazić się w jabłko, morelę i nektarynkę. Usta kwasowe, chociaż już nie tak bardzo jak poprzednik. Wino jest wytrawne i ma sporo ciała (wsparcie beczki). W smaku moc owocu, dojrzałego jabłka, nektarynki, nawet marakuji. W tle delikatne tknięcie świeżej ziołowości, które przechodzi w subtelny i relaksujący finisz.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 79,99
IMPORT: CENTRUM WINA

G CHATEAU GUIRAUD 2014
Wino wytrawne, wytwarzane w Sauternes przez Chateau Guiraud (1er Grand Cru Classe). Nie można go nazwaćwytrawnym Sauternem, bo nie pozwala na to apelacja. Dlatego wino występuje pod apelacją Bordeaux Blanc. Jak na gminę Sauternes przystało, wino wytwarza się tu głównie na Semillon (z domieszką S.B. i Muscadelle). G dojrzewało w beczkach bo słodkim winie, stąd w nosie pojawiają się akcenty miodowe, a nawet grzybowe (świeża pieczarka!). Poza tym odnajdziemy zbite jabłko ze skórką, kiszonkę i liście. Usta wytrawne, pełne, złożone. Jest delikatnie miodowe, odrobinę skórkowe, grzybowe, liściaste, z ziołowym finiszem. Bardzo ciekawe wino, ale ze względu na intrygujące doznania, polecam głównie świadomym odbiorcom. Poprzedni rocznik również opisywałem.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 96,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CLOS DE LUNES 2014 - DOMAINE DE CHEVALIER
Nowy projekt od słynnego producenta Domaine de Chevalier, który najlepsze swoje białe wina wytwarza w Pessac Leognan. Tam, zbudowane są głównie na Sauvignon Blanc. Grona na Clos de Lunes pochodzą z Sauternes i tu mamy większy procent Semillon (50%). Na uwagę zasługuje wydajność - tylko 26 hl/ha! To przekłada się na całość doznań podczas degustacji. Nos jest młody, elegancki i złożony. Dominują owoce pestkowe - morela, nektarynka i brzoskwinia, ale jest też słodkie jabłko i renkloda. Owocom towarzyszy nuta rumianku, kwiatów jaśminu, ale też akcenty krzemienne i krzesiwo. Usta wytrawne, pełne i esencjonalne. Pierwsze w zestawieniu naprawdę kompleksowe wino. Kwasowość jest powyżej średnia, soczysta, ale świetnie zintegrowana. Struktura jest kremowa, a w smaku pojawia się dojrzała brzoskwinia i soczyste jabłko. Ciekawostką jest przyjemnie anyżowy finisz.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 114,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CHATEAU LA GARDE 2013
Producentem tego wina jest Dourthe, który w swoim portfolio ma wybitne wina jak np. Chateau Belgrave. La Garde to typowy złożony Pessac, w 80% zbudowany na Sauvignon Blanc. Dojrzewało 10 miesięcy na osadzie czym znacznie wzmocniło swoją strukturę. Nos złożony, umiarkowanie intensywny. Wino na początku pachnie roślinnością, świeżym listowiem (liść pomidora), by po chwili ukazać soczysty owoc (jabłko ze skórką). Nos ewoluuje (wino korzysta na dekantacji) i po kilku minutach docierają nuty suchego drewna, żywicy i zielonej papryki. Usta wytrawne, pełne, z wysoką kwasowością, która jest tak obudowana, że zupełnie nie przeszkadza. Dzięki temu wino jest żywe, sprężyste i bardzo przyjemne. Owoc ze skórką podkreślony jest akcentami drzewnymi i ziołowymi.

OCENA: 7,6 (bardzo dobre)
CENA: 169,00
IMPORT: WINKOLEKCJA

CHATEAU DE CERONS GRAND ENCLOS 2011
Cerons to gmina niedaleko Sauternes. Słynna z win słodkich. Tutejsze wytrawne wina także zbudowane są w większości na Semillon. Zapewne również dojrzewają w beczkach
po winach słodkich, stąd w Cahteau de Cerons Grand Enclos miodowa i lekko grzybowa nuta w aromacie. Wino jest już dojrzałe, więc świeżego owocu już tutaj nie ma, a w
jego miejsce pojawiają sięsmażone powidła z jabłek i brzoskwiń oraz akcenty petrolu. Usta pełne, wytrawne, z zaznaczoną kwasowością. Z wiekiem wino nabrało
kompleksowości i kremowości, a owoc wysechł i został poddany obróbce :) Finisz aksamitny i delikatnie korzenny. Wino w piku.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 89,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CHATEAU TOUR DE MIRAMBEU GRAND VIN BLANC 2011
Białe Bordeaux Superieur z Entre-Deux-Mers, z przewagą Sauvignon Blanc. Nos złożony, dojrzały, umiarkowanie intensywny. W aromacie słodka morela, żółta mirabelka, a owoc podparty kremem i masłem. Zza podwójnej śmietanowej gardy delikatnie wychylają się suszone zioła. Usta złożone, dojrzałe, chociaż nieco żywsze od poprzedniego, z bardziej soczystą kwasowością. Struktura kremowa, pełna, uzupełniana smakiem smażonych owoców pestkowych i białych śliwek. Na finiszu nieco pieprzu.

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 89,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI

CHATEAU MARQUIS D'ALBAN MOELLEUX 2016
Pierwsze ze słodkich win, klasyczne moelleux, czyli delikatne wino oparte na balansie cukru i kwasowości (półsłodkie). Nos dość intensywny, świeży i młody. Aromaty przywołują wspomnienie dzieciństwa gdy otwierałem pudełko galaretek z Pomarzanki. Owocowe słodycze obsypane cukrem. Może to dziwne, ale ten aromat jest całkiem przyjemny może ze względu na konotacje. Usta lekkie (11% alk), z balansem cukru i kwasowości. W smaku bardzo subtelne, wręcz neutralne. Aby wychwycić jabłko i nektarynkę trzeba zrobić kilka łyków. Ulotne i bardzo niezobowiązujące wino. Na pewno znajdzie wielu fanów/fanek.

OCENA: 5,2 (dobre)
CENA: 36,00
IMPORT: 6win.pl

MAISON CHARAU SAINTE-CROIX-DU-MONT 2015
Wino wytwarzane na wyłączność dla sieci francuskich supermarketów Auchan. Tam je znalazłem. I to nie na półce z "winami dla koneserów", tylko gdzieś pomiędzy masowymi produktami. Kosztuje mniej od poprzednika, a miażdży go nie tylko strukturą, intensywnością i jakością. Apelacja Sainte-Croix-du-Mont słynie z win słodkich opartych na gronach owładniętych szlachetną pleśnią. Dotychczas tą apelację znałem głównie z "fiszek" przygotowujących mnie do różnego rodzaju zawodów sommelierskich. A tu proszę, znalazłem w PL. Nos instensywny, miodowo-grzybowy (botrytis), ale są też słodkie kwiaty, karmel i suszone białe śliwki. Usta słodkie, chociaż słodycz jest świetnie balansowana przez kwasowość (cukru pewnie około 50 g/l) oraz subtelną goryczkę skórki winogrona. Bardzo przyjemne wino i do tego hit cenowy.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 29,99 !!!
IMPORT: AUCHAN

CHATEAU RIEUSSEC SAUTERNES 1er GRAND CRU CLASSE 2010
Mądrzy ludzie powiadają, żę Sauternes jest deserem sam w sobie (chociaż świetnie komponuje się z rozmaitymi deserami i serami). Podczas warsztatów uraczyliśmy się Chateau Rieussec 1er Grand Cru Classe pochodącego z portfolio rodziny Rotschildów. Wino typowo dla Sauternes'a leżakowało w beczkach dębowych (50% nowych). Chateau Rieussec posiada intensywny, złożony noc, w którym pierwsze skrzypce grają olejki eteryczne ze skórki pomarańczy oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Jest też suszone mango, miód i suszone śliwki. Usta słodkie (ok. 150 g cukru/l), eleganckie, balsamiczne z umiarkowaną kwasowością. W smaku miód, smażone brzoskwinie, konfitura z białej morwy. Finisz długi, metafizyczny ze słonymi akcentami. Klasyczne. Do wyższej oceny brakuje nieco kwasowości i dojrzałości. Wino jest 7 letnie, ale ma jeszcze ogromny potencjał do poprawy.

OCENA: 8,1 (wyśmienite)
CENA: 184,50
IMPORT: VININOVA

To był wspaniały panel degustacyjny. Polecam Waszej uwadze białe Bordeaux! Na zdrowie.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 

 x 

Twój koszyk jest pusty