Wina z Doliny Loary

Dolina Loary to olbrzymi teren w północnej i środkowej Francji, wytwarzający miliony litrów wina, a w Polsce (i na świecie) w zasadzie mało znany. Dlaczego? Ponieważ moda na mocne, czerwone wina zdominowała rynek winiarski. A Loara wytwarza wszystkie style win, poza tymi. Znajdziemy tu lekkie i świeże wina białe, pełną gamę win musujących, rześkie wina różowe, zarówno wytrawne, jak i słodsze, a także czerwone wina, z tym że ze względu na klimat i tutejsze szczepy, z niższym alkoholem (12-13%) i wyższą kwasowością. Różnorodność jest spora, a w niniejszym artykule dowiecie się na co zwrócić uwagę i po ci sięgnąć. Wina były degustowane podczas warsztatów "Dolina Loary", które odbyły się w Tasting Roomie w Poznaniu, 3 kwietnia 2016.

 stół degustayjny w Tasting Roomie

WINA BIAŁE

Dolina Loary to największy producent win białych we Francji. Ocenia się roczną produkcję na 500 milionów litrów! Szczególnie warto zwrócić uwagę na rześkie Muscadety wytwarzane niedaleko miejscowości Nantes i Oceanu Atlantyckiego oraz na wina pochodzące z regionu centralnego, stworzonych z Sauvignon Blanc. Koniecznie należy poznać wytrawne Chenin z apelacji Savennieres. Dolina Loary to także miejsce dla endemicznych szczepów. Poniżej znajdziecie rekomendację dla odmiany Romorantin!

Domaine Landron Muscadet La Louvetrie 2013 (AOP Muscadet Sevre et Maine Sur Lie) - region Pays Nantais

W aromacie trawa, siano, cytrusy. Gdy trochę odetchnie pojawia się przyjemna mineralność. Usta lekko cierpkie, ściągające, skórkowe, z dobrze zaznaczoną kwasowością i całkiem cieliste jak na 12% alkoholu. Lekko słony, morski finisz predestynuje to wino jako kompana do owoców pobliskiego oceanu.

cena: 59,00 zł (Deliwina) - ocena: 6,7 (dobre+)

Domaine Pelle Menetou-Salon Les Bornes Blanc 2014 - region Centralny

Czysty nos, owocowo-trawiasty. Dominują cytryny i stalowa nieskazitelność. Usta świeże, pokrzywowe, cytrynowe, dopełnione zielonym agrestem. Mineralny finisz dodaje charakteru. Kwasowość zarysowana i dobrze wkomponowona. Typowy przedstawiciel apelacji.

cena: ok. 66,00 zł (Winkolekcja) - ocena: 7,0 (bardzo dobre)

Domaine Bailly Reverdy Sancerre 2014 - region Centralny

Jaśniejsze w barwie od poprzednika, jakby bardziej krystaliczne, a pochodzące z tego samego rocznika i szczepu. Być może dłużej na skórkach, ale informacji o tym winie na stronie producenta brak. W nosie krzemienne i zielone. Usta osadowe, skórkowe, z konkretną kwasowością i niuansami agrestowo-liściastymi. Dobra budowa i dostojny finisz.

cena: 89,00 zł (Mielżyński) - ocena: 7,3 (bardzo dobre)

Domaine A.Cailbourdin Pouilly-Fume 2013 - region Centralny

Sąsiadujące ze sobą wioski, ten sam szczep, podobne metody produkcji, a wina inne. Pouilly Fume jest bardziej dymne, krzemienne w aromacie, z akcentem prochu strzelniczego. W ustach poza cytrusami, kora drzewna, listowie, krzepka kwasowość i całkiem korpulentna jak na Sauvignon budowa.

cena: ok. 92,00 zł (Winkolekcja) - ocena: 7,3 (bardzo dobre)

Les Deux Valles Savennieres 2013 - region Anjou-Saumur

Wina z Savennieres to najlepsze wytrawne wina z odmiany Chenin Blanc. Apelacja położona na stokach o południowym nachyleniu, pozwala gronom kąpać się w promieniach słońca. Tutejsze Chenin jest bardziej skoncentrowane i wysoko cenione. Degustowane przez nas Savennieres posiadało złożony ziołowo-kwiatowy nos z ziemisto-mineralnymi akcentami. Usta pełne, z dobrze zarysowaną kwasowością, oleiste, delikatnie grzybowe z długim, odprężającym, delikatnie mineralnym finiszem.

cena: ok. 110,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 7,8 (bardzo dobre - najlepsze wino panelu)

Domaine Des Haurds Francois 1er Vielles Vignes 2008 AOP Cour-Cheverny Romorantin - region Touraine

Niespotykana odmiana - Romorantin i do tego optymalnie dojrzałe wino. Stare, 75-letnie krzewy i naturalizm wzmocnił to wino, czego efektem jest jego forma aż 8 lat po zbiorach. Nos bandażowy, grzybowy, miodowy. Usta dostojne, z umiarkowaną strukturą i dobrze zarysowaną kwasowością. Dzieło wieńczy przyjazny mineralny finisz.

cena: 78,00 zł (Alterwina) - ocena: 7,3 (bardzo dobre i zaskakujące)

WINA MUSUJĄCE

Loara to także dom dla win musujących. Najbardziej powszechnymi są Cremant de Loire, wytwarzane w Anjou-Saumur i Toraine, ale w innych regionach także znajdą się "smaczki".

Domaine Landron Vin Mousseux Brut Nature Atmospheres N/V - region Pays Nantais

Ciekawostka, ponieważ jest to wino musujące z regionu Pays Nantais. Ciekawostka, ponieważ wytwarzane jest w większości z rzadkiego już szczepu Folle Blanche (miejscowa nazwa Gros Plant). Ten kwasowy szczep, dał winu ożywczą moc, a dodatek 20% Pinot Noir - kręgosłup i delikatnie różowy kolor. W aromacie poziomka i kwaśne jabłka, nawet lekko obite. Usta rześkie, wytrawne (5 g cukru), również słone i mineralne. Odświeżające i czyste.

cena: 85,00 zł (Deliwina) - ocena: 7,1 (bardzo dobre)

Domaine Leduc-Frouin Cremant de Loire N/V - region Anjou-Saumur

Wino musujące, wytwarzane metodą tradycyjną ze szczepów Chenin Blanc, Chardonnay i Cabernet Franc. Spora pienistość i ostre bąbelki. Słodkawy, gruszkowy nos. Usta kwasowe, jędrne, pełne zielonych jabłek i cytrusów. W finiszu delikatnie ciasteczkowe co potwierdza zawartość cukru powyżej 6 gram.

cena: ok. 75,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 6,4 (dobre+)

Pascal Avril Touraine Rose Petillant Methode Traditionnelle N/V - region Touraine

Musujące wino z Touraine, wytworzone w 100% ze szczepu Cabernet Franc. Nos intrygujący, przypominający jagodziankę, czyli bułkę drożdżową i ciemne owoce. Opisane przez importera jako wytrawne, ale cukier jest wyraźny i jeśli to Brut to raczej powyżej 10 gram. Usta drożdżowe, solidnej budowy, pełne i trwałe. Finisz owocowy jabłkowo-jagodowy.

cena: ok. 64,00 zł (Wina Szlachetne / Smak & Łyk) - ocena: 6,8 (dobre+)

WINO RÓŻOWE

Szczególnie w Anjou-Saumur wytwarza się ciekawe wina różowe. Dwie apelacje - Cabernet d'Anjou (gdzie wytwarza się różowe z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc) oraz Rose d'Anjou z innych szczepów, w tym miejscowego Grolleau). Różowe wytwarza się również w innych regionach.

Domaine Leduc-Frouin Rose d'Anjou 2014 - region Anjou-Saumur

Różowe wino, wytwarzane z uprawianego tylko nad Loarą szczepu Grolleau. Nos poziomkowy, rabarbarowy, delikatnie cukierkowy. W ustach przyjemny balans cukru i kwasowości. Opisane jako wytrawne, ale zdecydowanie jest to "off-dry". Wino czyste, zwiewne i soczyste. W sam raz na piknik.

cena: ok. 45,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 6,0 (dobre+)

WINA SŁODKIE

Niegdyś Loara wytwarzała więcej słodkich win, dziś część producentów przekształciła produkcję w wytrawne. W regionie znajdziemy jednak perełki, takie jak Coteaux du Layon, wytwarzane ze zbotrytisowanych gron. Stosuje się także opóźnienie zbioru by uzyskać klasowe wina półsłodkie.

Domaine des Locquets Vouvray Demi-sec 2014 - region Anjou-Saumur

Klasyczna wersja Chenin Blanc z Touraine. W aromacie słodka, dojrzała gruszka, kwiatowy miód i kwiaty. W ustach wyraźna słodycz, przełamana rześką kwasowością. Lekkie, zwiewne i krystaliczne.

cena: ok. 59,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 6,3 (dobre+)

Domaine Michel Blouin Coteaux du Layon 1er Cru Chaume 2013 - region Anjou-Saumur

Tym razem Chenin Blanc na słodko, wytwarzane z gron owładniętych szlachetną pleśnią w słynnej apelacji Coteaux du Layon. Nos jest miodowy, morelowy z akcentami kwiatowymi i rodzynkowymi. Można doszukać się akcentów... szpachlowych. Usta pełne, tłustawe, słodkie z dobrze zarysowaną kwasowością balansującą cukier.

cena: ok. 95,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 7,2 (bardzo dobre)

WINA CZERWONE

Dolina Loary słynie z lekkich, choć charakternych czerwonych win z odmiany Cabernet Franc. Warto jednak zwrócić uwagę na tutejsze Pinot Noir (Sancerre), Gamay, czy Malbeca...

Domaine Les Moreaux Valencay 'Les Griottes' 2013 - region Touraine

Wino ciekawie skonstruowane, z połączenia Gamay, Pinot Noir i Malbeca, zwanego nad Loarą "Cot". Nos świeży, soczyście owocowy, malinowo-żurawinowy, z akcentami porzeczki i wiśni. Można doszukać się delikatnej ziemistości. Usta lekkiej budowy, zarysowanej kwasowości, ze zwiewną taniną. Konstrukcją przypomina podstawowego Burgunda lub Beaujolais Village. Malbec dodaje trochę kręgosłupa, jednak prym wiodą soczyste i lekkie szczepy jak Gamay i Pinot. Finisz melancholijny, delikatnie ziołowy. Przyda się kieliszek do Pinot Noir.

cena: ok. 55,00 zł (Winnice Francji) - ocena: 6,5 (dobre+)

Olga Reffault Chinon Les Peuilles 2012 - region Touraine

Chinon to forteca Cabernet Franc (95% produkcji w apelacji). Ten od Olgi Reffault jest ziemisty w aromacie, skórzany, obejściowy z akcentami wędzonej papryki. Usta są charakterne i trwałe, pomimo alkoholu 12,5%. Jest tu sporo pikantności, ciekawa tanina i długi zielono-herbaciany finisz.

cena: 68,50 zł (Mielżyński) - ocena: 7,6 (bardzo dobre i najlepszy wynik cena/jakość w panelu)

Domaine Yannick Amirault Bourgueil Les Quartiers 2011 - region Touraine

Również Cabernet Franc, tym razem w trochę mocniejszym wydaniu. W aromacie bardziej owocowe, w odróżnieniu do Chinon można doszukać się porzeczki, ale obejściowe, kiszone aromaty są również do wychwycenia. Ciekawy jest niuans botwinki. W smaku jest strukturalne, z taniną powyżej średniej. Usta są porzeczkowe, aroniowe z akcentami czarnego bzu. Mimo 5 lat, jeszcze młode i z potencjałem.

cena: 99,00 zł (Deliwina) - ocena: 7,7 (bardzo dobre)

W panelu wzięło udział 15 win z Doliny Loary. Każde było solidne, z oceną przynajmniej 6 (dobre+), a wiele było bardzo dobrych! Warto przyjrzeć się bliżej temu dużemu, choć niedocenionemu regionowi. Przy opisach znajdziecie linki do miejsc dystrybuujących te wina. Będzie Wam łatwiej, ponieważ na półkach sklepowych nie pojawiają się aż tak często.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty