Renesans Sekta
Sekt to ogólna nazwa dla win musujących wytwarzanych w Niemczech i Austrii. Sama nazwa wyewoluowała prawdopodobnie ze złego zrozumienia słowa "sack" jak mówiono od XVI wieku na sherry. W 1825 aktorowi Ludwigowi Devrientowi podano w Berlinie wino musujące gdy zamawiał kieliszek wina z Jerez. Rok później, w 1826 w Esslingen (Wurtembergia) powstał pierwszy Sekt, a od 1890 nazwa upowszechniła się na cały kraj.
Pierwszy Sekt został wytworzony przez winiarnię Kessler. Georg Kessler był współpracownikiem Nicole Barbe Clicquot-Ponsardin, która zainwestowała w wytwarzanie win w okolicach Stuttgartu. W 1826 Kessler odszedł z firmy i rozpoczął wytwarzanie win musujących na własną rękę.
Czerwone wino do serów?
Nie ma chyba mocniej zakorzenionego stereotypu niż ten, że do serów najlepiej pasuje wino czerwone. Gdy podczas warsztatów i kursów wiedzy o winie opowiadam o połączeniach winno-serowych - da się wyczuć wśród uczestników lekką konsternację i zdziwienie. Na wstępie warto mocno zaznaczyć, że świat serów jest niezwykle różnorodny, a o smaku decyduje wiele czynników. Z kluczowych to rodzaj mleka, styl sera, czy stopień dojrzałości. Biorąc to pod uwagę w kontekście doboru wina, każdy ser należy rozpatrywać indywidualnie, tak jak analizuje się potrawy przed zaserwowaniem wina.