Jakie wino do Rogala Świętomarcińskiego?
Dzień 11 listopada jest w Polsce świętem narodowym, ale tradycyjnie to także Dzień Św. Marcina. W całej Polsce promuje się gęsinę, a w Wielkopolsce również "Rogale Świętomarcińskie". Ten smakołyk, wypiekany w Poznaniu od ponad 100 lat, robiony jest z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła (według certyfikatu - margaryny) i skórki pomarańczowej. Z wierzchu polany jest lukrem i czasami posypany orzechami lub migdałami.
Wypiek rogali to domena poznańskich cukierników, którzy otrzymali certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Certyfikat zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości. Od kilku lat Unia Europejska certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.
Winnica Zielona - wielkopolskie wino jest dobre!
Tuż przed otwarciem Wielkopolskiego Szlaku Winnic, miałem okazję spróbować debiutanckich win z Winnicy Zielonej (która jest jedną z winnic szlaku). Winnica Zielona to nowy projekt, który wystartował w 2020 roku w miejscowości Góra, niedaleko Sierakowa w zachodniej Wielkopolsce. Hektar krzewów malowniczo rozpościera się na brzegu Jeziora Jaroszewskiego. Winnicę prowadzą Monika i Włodzimierz Mieczkowscy, którzy zdecydowali się w tym roku na komercyjną sprzedaż swoich win z rocznika 2022. Z ośmiu, które spróbowałem, cztery zdecydowanie warto pochwalić.