Puzelat - naturalna Turenia
Rok 2020 mogę śmiało określić rokiem Loary! Jeszcze nigdy nie próbowałem tak wielu świetnych win z tego regionu w tak krótkim czasie. Podczas warsztatów prowadzonych w Tasting Roomie przyjrzałem się winom z Savennieres, porównywałem Pouilly Fume z Sancerre, a w międzyczasie na stole pojawiały się Muscadety, Cremanty i Cabernety. Mnóstwo pozytywnych emocji! Teraz nadarzyła się okazja by poznać naturalne wina od rodziny Puzelat.
Bracia Puzelat - Jean-Marie i Thierry - przejęli rodzinne winnice w latach 90-tych. Wprowadzili w nich organiczną uprawę w 1996, skupiając się na terroir i lokalnych odmianach. Przez lata stali się istotnymi reprezentantami naturalnego winiarstwa w regionie. Dziś Jean-Marie jest już na emeryturze, ale jego miejsce zajęła Zoe, córka Thierry'ego. Ich wina są nisko interwencyjne, naturalne, ale są przy tym niezwykle czyste i rasowe.
Le Petit Buisson 2019 Vin de France - Sauvignon Blanc
Nie do takich Sauvignon przyzwyczaiła nas Loara. Podejście burgundzkie, użycie beczki, dają efekt oleistości. Wino przypomina nieco projekty Dagueneau, choć nie w tak monumentalnych odsłonach. Mimo wszystko odnajdziemy w Le Petit Buisson aromatyczną typowość odmiany - krzemienność, dojrzały agrest oraz warzywność (papryka, cykoria). Jest też ziołowość w postaci ziela angielskiego i imbirowa korzenność, a także bardzo ciekawe wrażenie dyni w occie oraz prażonego słonecznika. Usta są pełne, śmietankowe, oleiste, tłuste niczym gotowane w winie gruszki. Kwasowość balansowana jest subtelną słodyczą beczki i dojrzałego mango. Finisz jest długi, pikantny, korzenny, imbirowy.
CENA: ok. 100 pln
Le Brin de Chevre 2018 AOC Touraine - Menu Pineau (Orbois)
Rodzina Puzelat słynie z pielęgnowania endemicznych odmian. Uprawiają m.in. Romorantin oraz Menu Pineau, z którego powstało Le Brin de Chevre. Grona zbierane są późno, a wydajność jest niska (40 hl/ha). Wysoki ekstrakt potęgowany jest rocznym kontaktem z dębową beczką (oczywiście używaną). W efekcie otrzymujemy bardzo napięte wino, kremowe, chociaż jednocześnie dość kwasowe i soczyste. W aromacie doszukamy się renklody, winnego jabłka, kiszonej cytryny, ale również mięty, gorczycy i pszczelego wosku. Usta są kremowe, umiarkowanie kwasowe z subtelną słodyczą. Jest dość trudne do zaszufladkowania. Moim zdaniem potrzebuje jeszcze chwili by się ułożyć.
CENA: ok. 140 pln
Vin Rouge 2019 Vin de France - Gamay
Gamay to nie tylko Beaujolais! Interesujące efekty daje również nad Loarą. Przy produkcji tego wina Thierry Puzelat inspirował się winami Lappiere'a - klasyka naturalnego Beaujolais. Muszę jednak przyznać, że to wino jest bardziej dzikie od swojego odpowiednika "les Raisin Gaulois". Po otwarciu butelki otrzymamy nieco akcentów "offowych" - subtelną lotną kwasowość i niuans kurzego obornika. Po chwili te aromaty wykręcają się z kieliszka odsłaniając owoc zdominowany przez dzikie wiśnie i leśne maliny. Pojawia się także wyschnięta ściółka leśna. Usta są lekkie i aksamitne, a podwyższona kwasowość wzmaga wyjątkowo dużą soczystość. Jest to niezwykle radosne wino w stylu "glou-glou".
CENA: ok. 80 pln
IMPORT: Wolne Wina
Wina dostępne są w wybranych restauracjach i sklepach specjalistycznych (orientacyjne ceny detaliczne podane są w artykule).