Dolina Douro na wytrawnie
Dolina rzeki Douro to kluczowy region portugalskiego winiarstwa. Meandrująca rzeka stworzyła unikalny terroir składający się ze stromych, łupkowych zboczy, na których tarasowo ulokowane są winnice. Wina wytwarza się tu już od czasów Cesarstwa Rzymskiego, jednak region zyskał na znaczeniu dopiero dzięki kontaktom handlowym z Anglią w XVII wieku. Właściwie do połowy XX wieku w Dolinie Douro wytwarzano jedynie wzmacniane wina Porto. Szlak przetarła Barca Velha, która w 1952 była pierwszym wytrawnym winem. Początkowo naśladowców nie było zbyt wielu. Dopiero od lat 90-tych XX wieku tutejsze wina wytrawne zaczęły budzić szersze zainteresowanie, a same z roku na rok stawały się lepsze. Dziś nikt nie wyobraża sobie światowego winiarstwa bez wytrawnych win z Douro.
@grahams-port.com
O zainteresowaniu tematem niech świadczy chociażby fakt, że zorganizowałem dwa terminy warsztatów a i pewnie gdybym ogłosił trzeci - chętni by się znaleźli. Podczas warsztatów otworzyliśmy i zdegustowaliśmy niemal 30 win, ale w niniejszym artykule miejsce znalazły tylko te najlepsze - trzy białe i dziesięć czerwonych.
PASSADOURO BRANCO 2015
Dolina rzeki Douro to nie tylko wina czerwone. Oczywiście czerwone dominują, jednak portugalska kuchnia wymaga przynajmniej częściowej egzystencji win białych. Passadouro Branco znalazło się w zestawieniu, ponieważ było wyróżniającym się młodym, białym winem wśród degustowanych podczas warsztatów. Nos młody i świeży, o aromatach cytryny, zielonego jabłka oraz akcentach skórkowo-trawiastych. Usta jednocześnie lekkie, soczyste, ale z pewną złożonością wynikającą z dojrzewania na osadzie. Kwasowość jest zaakcentowana, ale nie dominująca. Podkreśla ona zielone jabłko, cytrynę i białą porzeczkę. Wino więcej niż dobre.
CENA: 69,00
IMPORT: WINKOLEKCJA
WINE & SOUL GURU BRANCO 2014
Jeśli ktoś zapyta mnie, jakiego wina portugalskiego spróbować by przekonać się do win białych z Douro - z czystym sercem polecę Guru. Skrzętnie zestawione z pięciu lokalnych odmian, pochodzących z ponad 50-letnich krzewów. Wino fermentowało w dębowych beczkach, po czym dojrzewało 7 miesięcy na osadzie (z battonage). Nos jest złożony, o aromatach krzesiwa, rozgrzanej skały, ale też solonych migdałów i orzechów. Owoc wycofany, przejawiający się jedynie w skórce jabłek i cytryny. Usta wytrawne, pełne, o ziołowym estragonowo-tymiankowym nerwie. Podwyższona kwasowość uwydatnia limonkę, cytrynę i soczyste, zielone jabłko. Piękny mineralny finisz. Wyśmienite.
CENA: 146,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI
NIEPOORT RIESLING DOCIL 2011
Riesling nie należy do szczepów dopuszczonych wewnątrz apelacji DOC Douro, jednak można go używać w winach regionalnych. Niepoort, jeden z wiodących portugalskich producentów stwierdził, że skoro Riesling świetnie udaje się na mozelskich łupkach, to warto go spróbować obsadzić na łupkowych tarasach nad rzeką Douro. Docil jest winem opisanym jako półwytrawne, ale smakuje zdecydowanie słodziej. Nos jest słodki, dojrzały, o aromatach suszonej moreli, powideł brzoskwiniowych, z niuansami kwiatowo-miodowymi. Usta lekkie (8% alkoholu), półsłodkie, z umiarkowaną kwasowością, która nieco balansuje nadmiar cukru. W smaku szarlotka, morelowy dżem i karmelizowana cytryna. Wino wydaje się być słodkie, choć finisz jest dość wytrawny. Bardzo dobre.
CENA: 80,00
IMPORT: ATLANTIKA
PRATS & SYMINGTON PRAZO DE RORIZ 2015
Młode wino z ciepłego rocznika. Pokazuje sobą wszystkie zalety win z regionu Douro. Nos intensywny, witalny i głównie owocowy. Dominuje aromat jagód, jeżyn, ale użekają akcenty anyżu i mentolu. Usta wytrawne, soczyste z przyjemnym balansem między taniną i kwasowością. W smaku słodki, dojrzały, ciemny owoc - jeżyna, jagoda oraz czarna porzeczka. Wino nie jest może długie i bardzo złożone, ale sprawia sporo przyjemności. Bardzo dobre.
CENA: 74,99
IMPORT: CENTRUM WINA
WINE & SOUL MANOELLA 2014
Wino złożone z Touriga National, Touriga Franca i Tinta Roriz. Fermentowało w lagares (betonowych basenach) i dojrzewało 16 miesięcy w używanych dębowych beczkach. Nos jest obfity, jeszcze dość młody. W aromacie doszukamy się śliwki w czekoladzie, słodkiej czereśni, jagodowych powideł. Poza owocowością odnajdziemy goździki i nieco cynamonu. Usta wytrawne, eksplodujące soczystym owocem - wiśnią, porzeczką, żurawiną. Kwasowość dobrze zaakcentowana i balansuje równie obfitą taninę. Manoella ma sporo ciała, a przy zachowaniu pełnej elegancji uwodzi długim finiszem. Bardzo dobre.
CENA: 76,50
IMPORT: MIELŻYŃSKI
PRATS & SYMINGTON POST SCRIPTUM 2014
Post Scriptum to zestawienie Touriga National i Touriga Franca niemal w równych proporcjach. Leżakowało 15 miesięcy we francuskim dębie. Nos złożony i pełny ciemnego owocu. Odnajdziemy tu typowe dla Douro jagody i jeżyny, ale dzięki beczkowaniu pojawia się lukrecja, słodki tytoń i ziele angielskie. Usta są pełne, choć jeszcze młode. Tanina jest obfita i nieco szorstka, ale akceptowalna dzięki soczystej kwasowości. W smaku sporo wiśni, likieru wiśniowego i suszonej żurawiny. Wino już bardzo dobre, ale z potencjałem na więcej.
CENA: 124,00
IMPORT: CENTRUM WINA
QUINTA DO VALE MEAO MENADRO TINTO 2014
Wieloszczepowe wino od słynnego producenta Quinta do Vale Meao. Również fermentowało w lagares i częściowo dojrzewało w beczkach. Nos intensywny, z pierwszymi symptomami ewolucji. W aromacie jagoda, czereśnie, jeżyna, ciemna morwa, ale także czekolada, nieco wanilii, goździków i świeżej dębiny. Usta wytrawne, z kwasowością i taniną powyżej średniej. W smaku moc dojrzałego owocu - porzeczki, morwy i czarnego bzu. Wino jest soczyste i zbalansowane. Bardzo dobre.
CENA: 69,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI
COTTAS RESERVA 2013
Reserva zbudowana na Touriga National, Touriga Franca i Tinta Roriz. Do winifikacji użyto nowych beczek, a wino dojrzewało w nich około 10 miesięcy. Nos złożony, intensywny i pełen owocowej słodyczy. W aromacie śliwki, jeżyny i jagodowe powidła. Pojawia się wędzonka i czekolada, która świetnie współgra z aromatami śliwki. Jak na wino, które miało kontakt z nową beczką, jest nawet miękkie i ułożone. Struktury sporo, a tanina i kwasowość wystarczająco zaakcentowane. W ustach, tak jak i w nosie dominuje śliwka i jagoda. Bardzo dobre.
CENA: 99,00
IMPORT: WINE ONLINE
ROMANEIRA PETIT VERDOT 2012
Petit Verdot jest szczepem, który udaje się szczeglnie w cieplych siedliskach. W Bordeaux jest zbyt chlodno by zrobić z niego wino jednoszczepowe, ale w Douro można. Co prawda Petit Verdot nie należy do typowych portugalskich odmian, ale Quinta da Romaneira stworzyła z niego coś pięknego. Nos wybitnie bordoski o aromatach cassisu, czarnej porzeczki i czarnego bzu. Są zioła, oregano i lukrecja. Usta strukturalne z wyraźną taniną, acz wyrafinowaną taniną i soczystą kwasowością. W smaku likierowy, ciemny owoc, czarna porzeczka, czarny bez oraz powidła z aronii. Finisz długi, ziołowy. Piękna kompozycja. Wyśmienite!
CENA: 150,00
IMPORT: ATLANTIKA
PINALTA OCITSAC 2011
Rocznik 2011 uważany był za rewelacyjny w Dolinie rzeki Douro. To konkretne wino już kiedyś opisywałem, więc nadarzyła się doskonała sytuacja by sprawdzić jak się rozwinęło. Nos intensywny, pełny słodkich, przetworzonych owoców - wędzonej śliwki, suszonej żurawiny, nalewki malinowej i likieru wiśniowego. Usta złożone i ekstraktywne. Tanina i kwasowość są zintegrowane i pokazują optymalną dojrzałość. W smaku słodka, acz delikatnie cierpka i goryczkowa wiśnia z pestką. Finisz pikantno-ziołowy. Wino bardzo dobre, chociaż 2,5 roku temu zrobiło na mnie większe wrażenie. Mam wrażenie że powoli zaczyna schodzić z piku.
CENA: 70,00
IMPORT: 13 WIN
HESPANHOL CALCOS DO TANHA TOURIGA FRANCA 2007
Jednoszczepowe wina w Douro to jest rzadkość. W tym przypadku mamy 10-letnie wino z odmiany Touriga Franca. Leżakowało 10 miesięcy w beczkach dębowych. Nos dojrzały, elegancki. Aromat likieru wiśniowego, suszonych wiśni, suszonych żurawin oraz ziół i liści herbaty. Usta balsamiczne, z wypolerowaną taniną i wciąż soczystą kwasowością wiśni i czerwonej śliwki. Nienachalne, eleganckie. Bardzo dobre.
CENA: 114,00
IMPORT: ATLANTIKA
NIEPOORT REDOMA TINTO 2007
Kolejne wino 10-letnie, ale w zupełnie innej kondycji. Tak jak poprzednie delikatnie schodziło już z piku, tak Redoma dopiero się nań wdrapuje. Złożone z Tinta Amarella, Tiuriga Franca, Tinta Roriz i Tinta Cao, dojrzewało 22 miesiące w dębowych beczkach. Nos dojrzały i rozbudowany. Początkowo odrobinę kiszonki, wędzonki i zwiędłych kwiatów, ale gdy nabrało więcej powietrza pojawił się wędzony owoc, liść tytoniu i mokra ziemia. Usta pełne, złożone, jednocześnie soczyste i kremowe. W smaku truskawki w jogurcie, wiśnie, porzeczki (czerwone i czarne), herbata, goździki, lukrecja oraz długi mineralny, słony finisz. Wyśmienite!
CENA: 190,00
IMPORT: ATLANTIKA
VINHA RAPOSA TINTA BAROCCA 2000
Wino z poprzedniego stulecia! 17-letnie, jednoszczepowe z odmiany Tinta Barocca. Nos dojrzały, subtelny, o aromatach owocowej herbaty, suszonego mięsa, ziemi i suszonej wiśni oraz żurawiny. Usta równie dojrzałe, wytrawne, z nadal żywą kwasowością, chociaż tanina już wypolerowana do cna. Owoc już ustępuje suszonym smakom ziół i liści, jednak w tym winie nadal tli się sporo życia. Wino starej szkoły, niski alkohol, spora kwasowość, niezła esencjonalność dały piękną starość. Bardzo dobre.
CENA: 130,00
IMPORT: ATLANTIKA
Dolina Douro to region zdominowany przez wina czerwone, ale znajdziemy też ciekawe pozycje wśród win białych, wytwarzanych zarówno z odmian endemicznych, jak i międzynarodowych. Przykład Niepoorta pokazuje, że producenci nie boją się eksperymentować z odmianami takimi jak Riesling. Wśród win czerwonych dominują wieloszczepowe z przewagą Touriga National, ale zdarzają się wina bez tego szczepu. Fermentacja w lagares (i wyciskanie gron stopami) to nadal kultywowana tradycja, a beczek używa się dość ostrożnie. Jeśli na przykładzie powyższych win miałbym napisać jakie są wina z DOC Douro, napisałbym że są to one nasycone kolorystycznie, o silnych aromatach owocowych - jagód, jeżyn i słodkiej wiśni. Wina te są pełne (13,5-14% alkoholu), z dobrze zaakcentowaną taniną i kwasowością. A potencjał? Wina niebeczkowane, proste do 5 lat, a pozostałe (oczywiście z wyjątkami) osiągają najlepszą kondycję pomiędzy 5 a 10 rokiem życia.