Braterstwo ikon
Brotherhood szczyci się mianem najstarszej, wciąż działającej amerykańskiej winiarni. Założona w 1839 roku przechodziła z rąk do rąk, nigdy nie pojawiając się wśród wiodących winnic kraju. Miała bardzo dużo szczęścia podczas ogólnonarodowej prohibicji, ponieważ Brotherhood Winery dostało zezwolenie na wytwarzanie wina mszalnego dla nowojorskich kościołów. Przez ponad 150 lat winnice obsadzane były głównie odmianami z gatunków innych niż vinifera. Sytuacja zmieniła się dopiero w latach 90-tych XX wieku, kiedy aktualny właściciel skupił się na szlachetnych odmianach takich jak Riesling, a wraz z zakupem winnic w cieplejszym siedlisku Long Island pojawiły się nasadzenia Merlota i Cabernet Sauvignon. W 2000 roku Brotherhood Winery została wpisana do "Narodowego Rejestru Historycznych Miejsc (National Register of Historic Places)" co znacznie pomaga w promocji win, jak i samej winiarni.
Vinho Verde niejedno ma imię
Apelacja Vinho Verde ulokowana jest w regionie Minho - w północnej Portugalii. Wytwarza się tutaj najwięcej portugalskiego wina. Produkcja w 2017 roku wyniosła 59,7 mln butelek, co stanowi 20% wzrost w ciągu ostatnich pięciu lat! Świat żąda prostoty, orzeźwienia i niskiej ceny, a dokładnie to oferuje "typowe" Vinho Verde. Zdarza się, że butelka wina potrafi być tańsza niż butelka wody. Charakterystyka "Verde" tak głęboko wbiła się w świadomość konsumentów na całym świecie, że nawet władze apelacyjne nie starają się z tym wizerunkiem walczyć - promując region hasłami "tastefully light, tastefully fresh". W zaistniałej sytuacji niezwykle trudno jest wytłumaczyć klientom w sklepie i gościom w restauracji, że Vinho Verde może być... jakościowe.