Grempler Sekt Zweigelt Rose 2017
Różowe wina musujące to w światowym winiarstwie kategoria, która odnotowuje systematyczny wzrost. Dobrym tego przykładem są Szampany. Jak podaje "The drink business", przy spadku sprzedaży Szampanów w UK w 2019 roku, różowe Szampany zanotowały wzrost! W Polsce od kilku lat lawinowo przybywa producentów, którzy rozpoczynają przygodę z wytwarzaniem "bąbli". Wśród nich są też pionierzy różowych win musujących. Jak raportuje Maciej Nowicki, redaktor Fermentu, największy znawca polskich win, aktualnie różowe bąbelki wypuszczają Dwór Sanna, Przeworskie Winnice, a planuje w najbliższej przyszłości zrobić to Winnica Jadwiga (pet-nat), Winnica Zodiak i Winnica Półtorak. Poza wyżej wymienionymi, musujące wino różowe wprowadził do obrotu również Krzysztof Fedorowicz z Winnicy Miłosz i nad tym winem się teraz pochylę.
Dojrzałe wino - czy jest lepsze?
Gdy od wielu wieków, powtarza się stwierdzenie o tym, że "wino (jest) im starsze, tym lepsze", wiele osób uznało je za prawdziwe. Przysłowie powstało prawdopodobnie w czasach kiedy za najlepsze wina świata uznawano wina słodkie - faktycznie korzystające na wieloletnim dojrzewaniu. Dla win współcześnie wytwarzanych to stwierdzenie jest już nieprawdziwe. Mało win bowiem korzysta na dojrzewaniu dłuższym niż 10 lat. Dodatkowo, należy zadać pytanie czy jeśli wino ma predyspozycje do dojrzewania, to czy faktycznie będzie lepsze (gdy będzie starsze)?