Cremant
Cremant to zbiorcza nazwa na wina musujące, wytwarzane metodą klasyczną we Francji (oraz Luksemburgu), ale poza Szampanią - dlatego nie mogą być nazywane Szampanami. Pierwsze apelacje Cremant powstały w latach 70-tych XX wieku - Cremant de Bourgogne (1975), Cremant de Loire (1975), Cremant d'Alsace (1976), a potem dołączały kolejne - Cremant de Limoux (1990), Cremant de Bordeaux (1990), Cremant de Die (1993), Cremant de Jura (1995) i Cremant de Savoie (2015).
@hourlierwines.co.uk
Nazwa Cremant pochodzi prawdopodobnie od "kremowości" wina, spowodowanej mniejszym musowaniem niż w przypadku Szampanów. Apelacje Cremant ustalają minimum nasycenia win na 3,5 - 4 atmosfer, podczas gdy w Szampanach jest to zwykle minimum 5, a najczęściej około 6. Niższy poziom musowania nie jest jednak obligatoryjny.
Chapoutier Chante-Alouette Hermitage Blanc 2015
Jak już zapewne zauważyliście, w ostatnim czasie publikuję mniej artykułów, ze względu na sporą ilość obowiązków zawodowych. Jednak staram się przynajmniej raz w miesiącu o czymś szczególnie dobrym/ciekawym napisać. Oczywiście, z uwagi na wykonywany zawód, mam możliwość degustacji dobrych i bardzo dobrych win, ale o takich cudach jak TO muszę koniecznie napisać! Chapoutier Chante-Alouette Hermitage Blanc to unikatowe, białe wino ze wzgórza Hermitage, a w dodatku wytwarzane wyłącznie z odmiany Marsanne, która niezwykle rzadko występuje w winach "solo". Najczęściej łączona jest z Roussanne.