Albariño - co, gdzie i z czym?
Albariño to biała odmiana winogron, występująca głównie na pograniczu hiszpańsko-portugalskim (w Portugalii nazywa się Alvarinho). Jeśli chodzi o Hiszpanię, szczep występuje wyłącznie w Galicji, czyli regionie najbardziej wysuniętym na północny-zachód. Szczególnym miejscem, kojarzonym z Albariño jest powstała w 1988 roku apelacja DO Rias Baixas. Znajduje się w niej aż 4000ha nasadzeń Albariño, co stanowi ponad 90% upraw w tym regionie! Nie dziwi zatem uogólnienie, że Rias Baixas to Albariño. Apelacja podzielona jest na pięć podregionów - Val de Salnes (60% nasadzeń całego regionu), O Rosal, Condado do Tea, Ribeira do Ulla i Soutomaior. Dwa ostatnie są najmniejsze i tworzy w nich wina zaledwie kilku producentów, ale w trzech pozostałych produkcja jest większa, a terroir na tyle inne, że można zaobserwować ciekawe różnice w winach z odmiany Albariño.
Najlepsze Pinot Noir do 100 zł
Pinot Noir to szczep, z którego można wytworzyć wspaniałe wina, ale do tego potrzeba ogromnej wiedzy i doświadczenia, jak również sprzyjających warunków klimatycznych, pogodowych i glebowych (oraz trochę szczęścia, np. z doborem odpowiedniego klonu dla danego siedliska). André Tchellistcheff, legenda amerykańskiego winiarstwa, zwykł mówić, że Bóg stworzył Cabernet Sauvignon, a diabeł Pinota. Dlaczego? Pinot Noir jest bardzo kapryśny jeśli chodzi o klimat. W chłodnych siedliskach nie dojrzeje w pełni i będzie narażony na wiosenne przymrozki, a w zbyt ciepłych nie osiągnie wystarczającej kwasowości, a w zamian uzyska zbyt wysoki alkohol lub nadmiar cukru. Pinoty z alkoholem ponad 14% lub ich półwytrawne/półsłodkie wersje nie są winami których oczekujemy. Cienka skórka owoców Pinota powoduje, że szczep bardziej niż inne narażony jest na choroby, a mała ilość pigmentu w skórce sprawia problemy winiarzom podczas winifikacji (zdarza się, że Pinot traci barwnik). Pinoty nie lubią też wysokiej wydajności - przy ilości powyżej 1kg winogron z krzaka, wina stają się "puste i rozwodnione".