Saksonia - ukryta kraina
Saksonia to niewielki, malowniczy region winiarski we wschodnich Niemczech, ulokowany wzdłuż rzeki Elby w okolicach Drezna, Miśni i Radebeul. Łączna powierzchnia winnic liczy niespełna 500 hektarów. Z takiego areału uzyskać można ilość win, która z trudem zaspokaja pragnienie lokalnej społeczności. Producentów jest wielu - bardzo małych, a właściwie przydomowych, którzy dostarczają swoje zbiory do dużych, miejscowych kooperatyw (np. Winzer Meissen). Mamy tu również dwóch lokalnych potentatów - Schloss Wackerbarth (110 ha) i Schloss Proschwitz (80 ha), którzy sami produkują niemal połowę saksońskich win. Pomiędzy tymi skrajnościami są też mali, jakościowi producenci, tacy jak Weingut Klaus Zimmerling, którzy są zrzeszeni w VDP.
Schloss Wackerbarth
Braterstwo ikon
Brotherhood szczyci się mianem najstarszej, wciąż działającej amerykańskiej winiarni. Założona w 1839 roku przechodziła z rąk do rąk, nigdy nie pojawiając się wśród wiodących winnic kraju. Miała bardzo dużo szczęścia podczas ogólnonarodowej prohibicji, ponieważ Brotherhood Winery dostało zezwolenie na wytwarzanie wina mszalnego dla nowojorskich kościołów. Przez ponad 150 lat winnice obsadzane były głównie odmianami z gatunków innych niż vinifera. Sytuacja zmieniła się dopiero w latach 90-tych XX wieku, kiedy aktualny właściciel skupił się na szlachetnych odmianach takich jak Riesling, a wraz z zakupem winnic w cieplejszym siedlisku Long Island pojawiły się nasadzenia Merlota i Cabernet Sauvignon. W 2000 roku Brotherhood Winery została wpisana do "Narodowego Rejestru Historycznych Miejsc (National Register of Historic Places)" co znacznie pomaga w promocji win, jak i samej winiarni.