Marina Espumante Gran Seleccion Monastrell
Czerwone wino musujące, wytwarzane metodą tradycyjną w hiszpańskim regionie Alicante. W składzie 100% Monastrell. Mimo dopuszczenia tej odmiany do wytworzenia Cava, Marina Espumante nią nie jest, choć mogłaby być... gdyby nie kolor. Istnieją bodegi w tym regionie wytwarzające Cava z Monastrell, są one jednak w kolorze różowym. Wino samo w sobie jest słodkie, o niskim poziomie alkoholu (10%). W aromacie dominują jeżyny, czarna porzeczka i dzika róża. W ustach na pierwszym planie rodzynki, albo bardziej suszone aronie. Doszukać się można dżemu jeżynowego. Wino pomimo wyraźnej słodyczy, posiada delikatną kwasowość i goryczkę, która stanowi nieśmiały kontrapunkt dla cukru. Dobrze schłodzone, potrafi sprawić trochę przyjemności.
Domaine de Brau Petit Verdot 2013
Czysty Petit Verdot pochodzący z Langwedocji. Skąd dokładnie? Z etykiety się nie dowiemy. Nie ma wzmianki o jakiejkolwiek apelacji (ogólna "Vin de France"). Dopiero po przeczesaniu internetu można zgadywać, że producent posiada winnice na pograniczu AOP Cabardes i AOP Minervois. Ważniejsze dla niego było zakomunikowanie organiczności (uprawa organiczna od 1989 roku) oraz, że wino jest wegańskie. Czysty Petit Verdot to rzadkość. Rzadkością jest też wino z Langwedocji o zawartości 13% alkoholu. Wszystko to tworzy ciekawą otoczkę. A samo wino? W pierwszym kontakcie zielony pieprz i nuty warzywne, kapusta i gotowana marchewka. Po chwili się "rozjaśnia" i warzywne walory ustępują owocowym. Pojawia się czarna porzeczka, aronia i konfitura z owoców czarnego bzu. Usta są dostojne, miękkie, ale jak na zaledwie 13% alkoholu jest całkiem obfite. Ani tanina, ani kwasowość nie mają ochoty dominować i świetnie się wzajemnie balansują. Pieprzny finisz przyjemnie rozgrzewa. Dobra propozycja na chłodniejszy letni dzień lub wrześniowe wieczory.