Banfi LaLus Albarossa 2013
Świat wina jest niezmiernie ciekawy, szczególnie teraz kiedy na fali regionalizmów do głosu dochodzą mniej znane, endemiczne odmiany winorośli. Albarossa jest nie tyle endemikiem, co krzyżówką rdzennych szczepów piemonckich. Pojawił się na scenie winiarskiej w 1938 roku przez połączenie Nebbiolo i Barbery. Profesor Dalmasso posiadał niezwykłą intuicję, łącząc ze sobą ziemisty i różany sznyt Nebbiolo z soczystym owocem i ziołowością Barbery...
Chateau Tour des Gendres Anthologia 2014
Nadeszły czasy gdy Sauvignon Blanc jest jednym z bardziej modnych szczepów, a przynajmniej łatwiej przyswajalnych przez początkujące winiarsko polskie społeczeństwo. Wszystko za sprawą nowozelandzkiej wersji Sauvignon. Większość tych win posiada intensywny, słodki aromat, uwodzący soczystym, tropikalnym owocem. Po tej aromatycznej bombie następują lekkie, nieskomplikowane usta z subtelną kwasowością. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że styl "tropikalny", jak nazwę go roboczo, nie jest typowy dla całego świata. Dwa europejskie centra Sauvignon znajdują się stylistycznie na przeciwnym biegunie. Mineralne, krzemienne i trawiaste Sancerre i Pouilly Fume, jak również ziołowe, białe Bordeaux są diametralnie innym wcieleniem tej samej odmiany.