Tibor Gal TiTi Egri Bikaver 2013
Dokładnie o Egri Bikaverach pisałem już w zeszłym roku i nieoczekiwanie jest to najpoczytniejszy artykuł spośród wszystkich na stronie ms-sommelier.pl. Gołym okiem widać wzrost zainteresowania czerwonymi, wytrawnymi "węgrzynami". Powoli znika stereotyp byczej krwi jako taniego i kwasowego wina za 9,99. Pozycje od dobrych producentów pojawiają się odważniej w sklepach specjalistycznych, ale można je spotkać również w dyskontach. Przykładem jest TiTi, wytwarzane przez Tibora Gala juniora i dostępne w nowej ofercie win węgierskich Lidla.
@gaultmillau.hu
Domaine Pommier Petit Chablis 2013
Wina z apelacji Petit Chablis są zazwyczaj prostymi, kwasowymi, lekko mineralnymi winami. Rzadko fermentują w beczkach i stanowią swoisty "entry level" do ofert domów winiarskich. Jednak nie wszystkie "małe" Chablis są takie same. Isabelle i Denis Pommier na 5 hektarach robią różnicę...