Jacob's Creek Double Barrel - wina kończone w beczkach po whisky/whiskey
Używanie beczek po winie do produkcji whisky jest już na porządku dziennym. Stosuje się beczki po Sauternes, Sherry, Porto czy Madeirze. Dzięki temu whisky czerpie aromaty słodkich win, które w tych beczkach leżakowały. Pomysł został zapożyczony również przez piwowarów, którzy rozpoczęli eksperymenty z leżakowaniem piwa w beczkach po winie. Dotychczas nie próbowałem jednak win wytwarzanych z udziałem beczek po innych alkoholach. Do wczoraj. Miałem okazję degustować dwóch australijskich win Jacob's Creek, kończonych w beczkach po whisky/whiskey, które już w maju powinny ukazać się w sprzedaży.
Marzenie blogera i koszmar sommeliera
Dawno już nie degustowałem wina, o którym tyle można napisać. Zarówno jeśli chodzi o pochodzenie, o metody wytwarzania, jak i profil aromatyczno-smakowy. Może nie jest to marzenie sommeliera, ponieważ wino jest nie do odgadnięcia w ślepej degustacji, ale z pewnością wymarzone wino do opisania na blogu...