Dekantacja? Co to jest?

Dekantacja? Co to jest?
Najprościej rzecz ujmując, dekantacja to przelanie wina z butelki do dekantera, czyli szklanego naczynia specjalnie do tego celu przygotowanego.

Dlaczego się dekantuje?
Istnieją dwa główne powody...
Po pierwsze, jeśli mamy podejrzenie, że w winie jest osad, należy delikatnie przelać wino do dekantera w taki sposób, aby wino znalazło się w dekanterze a osad został w butelce.
Po drugie, jeśli wiemy, że wino dojrzewało w beczce a następnie w butelce, lub wiemy, że jest bogate w taniny, dekantujemy je, aby "pooddychało". Co to znaczy? Wino zamknięte w butelce posiada inne ciśnienie niż jego otoczenie poza butelką. Dekantacja, czyli napowietrzenie, pozwala wyrównać ciśnienie i pozbyć się niepożądanych aromatów, których moglibyśmy doświadczyć degustując takie wino natychmiast po otwarciu butelki.

Herbata - aperitif i digestif

W pracy sommeliera istotną kwestią jest dobór win do potraw. Jego odpowiednie rekomendacje sprawią, że potrawy będą smakować lepiej, a czas spędzony w restauracji stanie się przyjemniejszy. Dobre wrażenie na gościu można zrobić również na początku wizyty w restauracji oraz na koniec posiłku - stawiając "kropkę nad i". Nietuzinkowe propozycje są cenniejsze i warto zastanowić się czy czasem nie wyjść poza stereotyp wina musującego na aperitif i brandy na digestif...

@wikipedia.org

 x 

Twój koszyk jest pusty