Wzorowy food-pairing w Restauracji Salto
Sukces restauracji to w olbrzymiej części zasługa pracy zespołowej - managera, szefa kuchni, sommeliera, a także całej obsługi. Szczególnie istotna jest współpraca na linii kuchnia-sommelier. To tu mogą się zdarzyć rzeczy decydujące o postrzeganiu restauracji przez poszukiwaczy smaku. Finezja projektów szefa kuchni, w połączeniu z odpowiednim winem, potrafi wykrzesać nowe doznania. Całe menu i karta win są bardzo istotne, ale swoistą kropką nad "i" jest deser i wino do deseru. Zakończenie posiłku niestandardowym połączeniem, wysublimowanymi smakami pozostawi na długo dobre wrażenie o całej restauracji.
Dekantacja? Co to jest?
Dekantacja? Co to jest?
Najprościej rzecz ujmując, dekantacja to przelanie wina z butelki do dekantera, czyli szklanego naczynia specjalnie do tego celu przygotowanego.
Dlaczego się dekantuje?
Istnieją dwa główne powody...
Po pierwsze, jeśli mamy podejrzenie, że w winie jest osad, należy delikatnie przelać wino do dekantera w taki sposób, aby wino znalazło się w dekanterze a osad został w butelce.
Po drugie, jeśli wiemy, że wino dojrzewało w beczce a następnie w butelce, lub wiemy, że jest bogate w taniny, dekantujemy je, aby "pooddychało". Co to znaczy? Wino zamknięte w butelce posiada inne ciśnienie niż jego otoczenie poza butelką. Dekantacja, czyli napowietrzenie, pozwala wyrównać ciśnienie i pozbyć się niepożądanych aromatów, których moglibyśmy doświadczyć degustując takie wino natychmiast po otwarciu butelki.