Wino do czekolady
Czekolada to jakby brat bliźniak wina. Występuje w kilku kolorach, wytwarza się ją z różnych odmian kakao, co przekłada się na aromaty i smaki czekolad. Nuty owocowe, ziemiste, kwiatowe - to wszystko odnajdziemy w jakościowych czekoladach. Dodajmy do tego stopnie słodyczy, kwasowość i procentową zawartość kakao określającą stopień "gorzkości" (wytrawności). Charakterystyka danej czekolady decyduje o tym, jakie wino do niej najlepiej dobrać.
Sommelierze zaskocz mnie #2
Ponad 400 nieprzypadkowych etykiet win, zmyślnie ułożona karta i profesjonalna obsługa z sommelierami na pokładzie - to wszystko znajdziecie we wrocławskim OK Wine Bar. O pokładzie piszę nieprzypadkowo, ponieważ wine-bar położony jest w bardzo malowniczym miejscu przy odrzańskiej marinie, a klimat miejsca trochę sugeruje wodne otoczenie.