Co pić do ostryg? Wino czy piwo?

Ilekroć rozmawiam z piwoszami, twierdzą że dla nich wino mogłoby nie istnieć, że wszelkie potrzeby związane z doborem do potraw zapewnia im piwo. Szczególnie odkąd powstało mnóstwo browarów rzemieślniczych. Sommelierzy natomiast, rzadko kiedy wychodzą w doborze do potraw poza propozycje winne. Pewne jest to, że oba światy, zarówno piwny, jak i winny są niebywale barwne i różnorodne. Wzajemne zamykanie się na dobrodziejstwa ich obu jest złe, a to które połączenie jest lepsze stanowi kwestię gustu...

Sommelierze zaskocz mnie #1

W niedawnym artykule o sommelierach przedstawiłem na czym polega ten zawód. Z perspektywy gościa restauracji liczy się przede wszystkim umiejętny serwis wina i co jest "języczkiem u wagi" - odpowiednia rekomendacja wina do wybranego jedzenia. Postanowiłem, że co jakiś czas wybiorę się do restauracji gdzie zatrudnia się sommeliera (lub osoby odpowiednio wyedukowane w tym kierunku) i dam się im zaskoczyć. Ciekaw jestem sugestii kolegów po fachu oraz żądny przygód winno-kulinarnych.

 x 

Twój koszyk jest pusty