Kim jest sommelier?

O sommelierach napisano już wiele, w różnym świetle, z rozmaitych punktów widzenia. Prawdą jest, że w naszym kraju zawód dopiero raczkuje, a przeciętny Polak nie bardzo orientuje się kim jest ten "sommelier". Pewna reklama telewizyjna dała zapewne do myślenia milionom rodaków, gdy usłyszeli slogan "barista jest prawie jak sommelier" (kim jest sommelier? kim jest barista?). Częste przekręcanie nazwy zawodu jest na porządku dziennym (tak, sommelier jest już na liście zawodów). Skąd niby przeciętny Polak ma wiedzieć kim jest sommelier skoro A) nie bywa w restauracjach, lub jada w nich bardzo rzadko B) jeśli już jada, to tam gdzie sommelierów nie zatrudniają. Poza Warszawą, Poznaniem, Krakowem i Wrocławiem sommelierów można policzyć na palcach dwóch rąk. Nawet jeśli słowo "sommelier" jest rozpoznawalne, to kojarzy się z dodatkowym "kelnerem od win". To powierzchowne pojęcie jest bardzo krzywdzące, ponieważ sommelier to nie tylko osoba serwująca wino, ale także zarządzająca magazynem, budująca kartę win i mająca szeroką wiedzę nie tyle o winie i kulinariach, ale też o innych alkoholach, koktajlach i napojach bezalkoholowych (kawie, herbacie, wodzie mineralnej). Poniżej zamieszczam cztery punkty widzenia (trochę z przymrużeniem oka), które przybliżą nieco specyfikę pracy sommeliera.

@TELEGRAPH.CO.UK

 x 

Twój koszyk jest pusty