Wina różowe - czy są interesujące?

O winach różowych można usłyszeć wiele opinii. Jedni je kochają, inni nienawidzą, a co niektórzy twierdzą, że to nie jest wino, a jeśli już, to jego karykatura. W Polsce wina różowe nie są popularne. Ich konsumpcja waha się w okolicach 5%. Zupełnie inaczej sprawy mają się w krajach zachodnich, gdzie zarówno w US, UK, jak i we Francji win różowych pija się coraz więcej. Za popytem idzie podaż. Statystycznie, co roku ludzkość wypija ok. 25 milionów hektolitrów win różowych. Czy ta liczba pozwala nam lekceważyć wina różowe?
Warsztaty, które zorganizowałem, miały na celu pokazać przekrój stylistyczny win różowych. Wina stałe degustowaliśmy w ciemno, a na koniec 13 uczestników wybierało swoje ulubione. Efekty warsztatów poniżej.

@vinpair.com

Wina greckie - powrót do świetności

Na terenie dzisiejszej Grecji wino produkuje się od ponad 4000 lat, czyli mniej więcej tak długo (lub dłużej) jak we Włoszech. Podobna jest też liczba uprawianych tam endemicznych odmian. Los jednak chciał, że to włoskie wina są słynne na cały świat, a greckie zdają się być niszowym produktem. W Polsce są bardzo słabo znane, chociaż sytuacja z roku na rok poprawia się, wprost proporcjonalnie do ilości wakacyjnych podróży rodaków do Grecji. Gdy zagłębimy się w tematykę, okazuje się, że we współczesnej Grecji tworzy się wiele jakościowych win, a niektóre wręcz wybitnej jakości. W nieniejszym artykule przybliżam kilka intrygujących etykiet dostępnych w Polsce. Warto im się przyjżeć.

 x 

Twój koszyk jest pusty