Chianti. Które najlepsze?

W świadomości większości konsumntów wina w Polsce, Chianti to czerwone, proste, lekkie, kwasowe wino. Ten stereotyp utrwalił się poprzez ocean tanich win dostępnych w dyskontach i marketach. Fakt, wina za 15-30 zł, które wpasowują się w główny nurt poszukiwań Polaków, to wina niezbyt skoncentrowane. Głównym błędem jednak jest wrzucanie wszystkich win Chianti do jednego worka. Dlaczego? Po pierwsze Chianti i Chianti Classico to dwie osobne apelacje DOCG z odmiennymi regulacjami prawnymi. Po drugie rozbieżność cenowa, jak i jakościowa jest ogromna. A po trzecie wewnątrz apelacji jest cała klasyfikacja segregująca wina pod kątem leżakowania, ekstraktu i alkoholu. Poniżej znajdziecie przekrój dostępnych na naszym rynku win Chianti (24 różne wina), które posegregowałem pod kątem klasyfikacji. Najpierw przeczytacie o winach z apelacji Chianti DOCG, następnie Chianti Classico DOCG, a po nich zestawiłem Riservy (obu DOCG) i nowość w Chianti Classico - Gran Selezione. Wina były degustowane podczas warsztatów 7 i 8 maja 2017.

Riesling z mniej oczywistych miejsc

Riesling to jeden z ważniejszych białych szczepów świata i kojarzymy go głównie z winiarstwem niemieckim. Nic dziwnego. U naszych zachodnich sąsiadów wytwarza się około 50% wszystkich światowych Rieslingów. Poza Niemcami, istotnymi producentami są Amerykanie i Australijczycy (kolejno 10% i 8,5% udziału w rynku), jednak ich wina rzadziej w Polsce spotykamy. O wiele częściej mamy okazję degustować wina z Austrii i Alzacji, które bardzo dobrze się u nas przyjęły.
Na potrzebę warsztatów, wyselekcjonowałem 12 Rieslingów odrzucając te dla Polaków typowe - niemieckie, austriackie i alzackie. Jaki jest Riesling i jak smakuje poza jego kolebką? Jaki wpływ ma pochodzenie, klimat i terroir? To podstawowe pytania na które próbowaliśmy znaleźć odpowiedź podczas warsztatów, które odbyły się 27 kwietnia 2017.

@learn.winecoolerdirect.com

 x 

Twój koszyk jest pusty