Jura i Chateau Chalon

Wypiliście już tysiące win? Przeczytaliście dziesiątki książek? Byliście w niejednej winnicy i na wielu degustacjach? Pora więc zgłębić temat win z Jury. Bynajmniej, nie krakowsko-częstochowskiej, a tej francuskiej, wciśniętej pomiędzy Burgundię i Szwajcarię. W nieco chłodniejszym niż w Burgundii siedlisku, wytwarza się bardzo ciekawe, choć nieco przaśne Pinoty i Chardonnay, intrygujące Poulsardy, ale gwiazdą regionu są wina żółte - Vin Jaune. A kto żółtego nie pił, ten życia nie zna.

@www.thefrenchcellar.sg

W tym małym, peryferyjnym regionie Francji, tradycja to świętość. Kultywuje się tutaj takie autochtoniczne szczepy jak Poulsard, Trousseau i Savagnin, a produkcja win żółtych (oparta na tym ostatnim) napawa miejscowych winiarzy dumą. W dobie mody na regionalizm, jurajscy producenci pilnie strzegą technologii tych winiarskich skarbów...

Cava - czy może być lepsza od Szampana?

Podczas kursów wiedzy o winie i szkoleń, gdy tylko mam możliwość, zestawiam ze sobą Cava i Prosecco - dwa style obecnie najczęściej kupowanych win musujących. Wiele osób uważa je za tożsame. Nic bardziej mylnego. Wina pochodzą z innych krajów, innych klimatów i tradycji, wytwarzane są z innych odmian oraz inną metodą. Jedyne co ich łączy to bąbelki, które też mają inną strukturę.

fot. Martyna Wróblewska

Teoretycznie łatwiej porównać wina tworzone tą samą metodą. Cava i Szampan właśnie, wytwarzane są metodą klasyczną, podczas której musowanie powstaje w trakcie wtórnej fermentacji w butelce. Oba dojrzewają na osadzie, są złożone, na starcie bardziej dojrzałe i charakteryzują się typowymi nutami autolizy (rozpadu drożdży). Poza wspólną metodą, Cava mogą być wytwarzane z podobnych odmian jak Szampany (dozwolone jest użycie Chardonnay i Pinot Noir). Ze względu na te podobieństwa, wielu degustujących mówi: "ta Cava jest jak Szampan", "ta Cava jest lepsza od wielu Szampanów" lub "ta Cava jest jak Szampan, ale trzy razy tańsza". Postanowiłem zrobić eksperyment i sprawdzić czy naprawdę tak jest. Porównałem ze sobą 8 win Cava z 8 Szampanami, układając je parami o zbliżonym wieku i charakterystyce. Poddałem je degustacji w ciemno dwóm grupom warsztatowym. Poniżej opis najlepszych siedmiu Cava oraz wnioski z porównania.

 x 

Twój koszyk jest pusty