Sycylia na poważnie
Sycylia to największa wyspa Morza Śródziemnego i jednocześnie istotny winiarski region Włoch. Niegdyś pełnił funkcję spichlerza i dostarczyciela dojrzałych gron do "uszlachetniania" kwasowych i lekkich win z północy. Od lat 80-tych producenci coraz chętniej skupiają się na jakości swoich produktów i butelkując na miejscu budują markę win sycylijskich. Na przełomie wieków, wyspa przyciągnęła wielu zdolnych winiarzy, którzy dostrzegli przestrzeń dla win biodynamicznych i naturalnych.
winnice Ayunta na zboczach Etny - @coeurwineco.com
Podczas dwóch warsztatów w Tasting Roomie, po początkowej selekcji, miałem okazję degustować 21 win. Jedno - Cornelissen Sconsacrato 3 - wymykając się wszelkim kategoriom opisałem osobno, a w niniejszym artykule znajdziecie analizę 12 najlepszych. Wszystkie bardzo dobre.
Jura i Chateau Chalon
Wypiliście już tysiące win? Przeczytaliście dziesiątki książek? Byliście w niejednej winnicy i na wielu degustacjach? Pora więc zgłębić temat win z Jury. Bynajmniej, nie krakowsko-częstochowskiej, a tej francuskiej, wciśniętej pomiędzy Burgundię i Szwajcarię. W nieco chłodniejszym niż w Burgundii siedlisku, wytwarza się bardzo ciekawe, choć nieco przaśne Pinoty i Chardonnay, intrygujące Poulsardy, ale gwiazdą regionu są wina żółte - Vin Jaune. A kto żółtego nie pił, ten życia nie zna.
@www.thefrenchcellar.sg
W tym małym, peryferyjnym regionie Francji, tradycja to świętość. Kultywuje się tutaj takie autochtoniczne szczepy jak Poulsard, Trousseau i Savagnin, a produkcja win żółtych (oparta na tym ostatnim) napawa miejscowych winiarzy dumą. W dobie mody na regionalizm, jurajscy producenci pilnie strzegą technologii tych winiarskich skarbów...