Wina z Chile - jakościowa odmiana
Chile to najdłuższy kraj świata, rozciągający się na ponad 4000 kilometrach. Rozpalone słońcem, pustynne, północne Chile (17°S) nie stwarza warunków pod produkcję wina, tak samo jak arktyczne powietrze południowych rubieży kraju (55 °S). Winorośl uprawia się "zaledwie" na 1300 kilometrach w środkowej, bardziej umiarkowanej strefie. To i tak jest spora rozpiętość geograficzna, wpływającą na zróżnicowanie klimatyczne chilijskiego winiarstwa. Trzynaście regionalnych apelacji, usytuowanych północ-południe, zostało w 2012 podzielonych na strefy: strefę przybrzeżną (Costa), z największym wpływem Oceanu Spokojnego i chłodnego prądu Humboltda; strefę górską (Andes), u podnóża wysokich Andów, z największym wpływem kontynentalnym; a także strefą pośrednią (Entre Cordilleras) pomiędzy Andami, a niższym pasmem gór wybrzeżnych (oceaniczne powietrze dostaje się tam jedynie dolinami rzek). Świadomi winiarze dostosowują szczepy do warunków klimatycznych i glebowych, a jeśli dodać, że coraz więcej z nich dba o jakość swoich produktów - obraz winiarstwa Chile ulega pozytywnej zmianie. Należy mu się bliżej przyjrzeć.
W artykule wymieniam kilka bardzo dobrych chilijskich win dostępnych na polskim rynku.
Langwedocja - z garrigue za pan brat
Langwedocja to jeden z większych francuskich regionów winiarskich. Położony jest na południu Francji, u wybrzeży Morza Śródziemnego. Na niespełna 40 tysiącach hektarów wytwarza się szerokie spektrum win, od najprostszych spod apelacji regionalnych, po kompozycje wysokiej jakości z 23 langwedockich AOP. By poprawić reputację miejscowych win (do niedawna kojarzonych głównie z prostymi winami IGP Pays d'oc), wprowadzono oznaczenia Grand Vin i Cru, dla konkretnych, prestiżowych apelacji. Jeśli szukacie czegoś ambitniejszego z tego terenu i dostępnego na polskim rynku, niech niniejszy artykuł będzie podpowiedzią.