Saksonia - ukryta kraina
Saksonia to niewielki, malowniczy region winiarski we wschodnich Niemczech, ulokowany wzdłuż rzeki Elby w okolicach Drezna, Miśni i Radebeul. Łączna powierzchnia winnic liczy niespełna 500 hektarów. Z takiego areału uzyskać można ilość win, która z trudem zaspokaja pragnienie lokalnej społeczności. Producentów jest wielu - bardzo małych, a właściwie przydomowych, którzy dostarczają swoje zbiory do dużych, miejscowych kooperatyw (np. Winzer Meissen). Mamy tu również dwóch lokalnych potentatów - Schloss Wackerbarth (110 ha) i Schloss Proschwitz (80 ha), którzy sami produkują niemal połowę saksońskich win. Pomiędzy tymi skrajnościami są też mali, jakościowi producenci, tacy jak Weingut Klaus Zimmerling, którzy są zrzeszeni w VDP.
Schloss Wackerbarth
Polskie wina i cydry w SPOT. 2018
Sformułowanie "Poznański Czerwiec" kojarzyło się dotychczas z obchodami demonstracji ulicznych z 1956 roku. Od kilku lat, dzięki SPOT. czerwiec w Poznaniu zaczął kojarzyć się z "demonstracją" siły polskiego winiarstwa i zainteresowania nim. Ten rok był rekordowy, biorąc pod uwagę zarówno frekwencję publiczności, jak i ilość win nadesłanych na konkurs "Polskie Korki". Cieszę się, że mogłem brać udział w tym wydarzeniu jako juror, ale też jako gość podczas festiwalu. Poniżej kilka moich wrarzeń z ostatniego weekendu.