Dojrzałe wino - czy jest lepsze?
Gdy od wielu wieków, powtarza się stwierdzenie o tym, że "wino (jest) im starsze, tym lepsze", wiele osób uznało je za prawdziwe. Przysłowie powstało prawdopodobnie w czasach kiedy za najlepsze wina świata uznawano wina słodkie - faktycznie korzystające na wieloletnim dojrzewaniu. Dla win współcześnie wytwarzanych to stwierdzenie jest już nieprawdziwe. Mało win bowiem korzysta na dojrzewaniu dłuższym niż 10 lat. Dodatkowo, należy zadać pytanie czy jeśli wino ma predyspozycje do dojrzewania, to czy faktycznie będzie lepsze (gdy będzie starsze)?
Polskie Rieslingi - raport 2019
Tak jak dobry Riesling potrzebuje czasu, tak dobre warsztaty również. Można powiedzieć, że szykowałem się do tej degustacji kilka lat - kolekcjonując polskie Rieslingi oraz obserwując jak rozwija się polskie winiarstwo. W sierpniu 2019 udało się zorganizować warsztaty z polskich Rieslingów, podczas których mogłem porównać ze sobą wina z tej odmiany pochodzące ze wszystkich polskich regionów (poza Podkarpaciem). Swoją reprezentację miały roczniki od 2013 do 2018 (niestety bez 2014). Riesling potrzebuje czasu, nie tylko w butelce, ale przede wszystkim w winnicy. Czas gra na jego korzyść. Krzewy lepiej się ukorzeniają i z roku na rok zaczynają dawać bardziej esencjonalne owoce. Z każdym rocznikiem bogatszy w doświadczenie jest także sam winiarz - co w polskich warunkach jest nieocenione. Szczególnie ekstremalne roczniki 2017 i 2018 pokazały, że tylko najbardziej doświadczeni potrafili poradzić sobie z takimi warunkami (2017 - zimny i deszczowy, 2018 - suchy i gorący).