Polskie wina w SPOT. 2019

Szósta edycja festiwalu polskich win w SPOT. przeszła już do historii. Jak co roku, składały się na niego inspirujące warsztaty prowadzone przez producentów, degustacja "stolikowa", podczas której można było spróbować wielu polskich win (oraz dokonać zakupów) i konkurs "Polski Korki". Każdego roku Festiwal jest świętem wina, dlatego nie mogło mnie tam zabraknąć. Jako, że byłem, widziałem, próbowałem, rozmawiałem to pokuszę się również o mały komentarz.

Cremant

Cremant to zbiorcza nazwa na wina musujące, wytwarzane metodą klasyczną we Francji (oraz Luksemburgu), ale poza Szampanią - dlatego nie mogą być nazywane Szampanami. Pierwsze apelacje Cremant powstały w latach 70-tych XX wieku - Cremant de Bourgogne (1975), Cremant de Loire (1975), Cremant d'Alsace (1976), a potem dołączały kolejne - Cremant de Limoux (1990), Cremant de Bordeaux (1990), Cremant de Die (1993), Cremant de Jura (1995) i Cremant de Savoie (2015).

@hourlierwines.co.uk

Nazwa Cremant pochodzi prawdopodobnie od "kremowości" wina, spowodowanej mniejszym musowaniem niż w przypadku Szampanów. Apelacje Cremant ustalają minimum nasycenia win na 3,5 - 4 atmosfer, podczas gdy w Szampanach jest to zwykle minimum 5, a najczęściej około 6. Niższy poziom musowania nie jest jednak obligatoryjny.

 x 

Twój koszyk jest pusty