Malbec - panel degustacyjny

Malbec to czerwony szczep kojarzony głównie z Argentyną. Słusznie zresztą, ponieważ to tam znajduje się ponad połowa światowych upraw. Nie stamtąd jednak pochodzi. Korzeni Malbeca należy szukać po drugiej stronie kuli ziemskiej - w Cahors - regionie południowo-zachodniej Francji. Tu, pod nazwą Côt, powstał i nawet w XIX święcił tryumfy na stołach francuskiej arystokracji. Plaga filoksery, mrozy i niedbałość tutejszych winiarzy obniżyły renomę regionu i spadek nasadzeń Malbeca. W międzyczasie, pod koniec XIX wieku szczep został zaszczepiony w Argentynie...
Cahors i Mendozę (najważniejszy argentyński region) dzielą nie tylko kilometry, ale przede wszystkim klimat. Umiarkowany klimat w Cahors, z wpływem morskim, sporą ilością opadów to zupełnie inne warunki niż gorący, kontynentalny klimat andyjski, gdzie wysokie góry ograniczają do minimum dostęp frontów atmosferycznych. Poza tymi dwoma siedliskami, Malbec rośnie też w Bordeaux, nad Loarą, we włoskim Veneto, czy w innych regionach Nowego Świata - w Chile, Kalifornii, Australii, RPA i w Nowej Zelandii. W poniższym artykule znajduje się opis przykładowych win ze szczepu Malbec, pochodzących z całego świata... 

Primitivo czy Zinfandel - które lepsze?

Primitivo to ostatni "krzyk mody" w Polsce. Potężnie zbudowane wina, o charakterystyce bardzo dojrzałych, często konfiturowych owoców i stonowanej kwasowości, uwiodły w naszym kraju wielu odbiorców. Jest popyt, jest podaż, dlatego w każdym sklepie z winem Primitivo musi być! Wystarczy zajrzeć na ranking aplikacji "Vivino", by przekonać się, że trzy najlepiej oceniane wina w Polsce są wytworzone właśnie z tej odmiany.
Primitivo to szczep rosnący głównie we włoskiej Puglii, ale badania DNA dowiodły, że amerykański szczep Zinfandel to genetycznie to samo.

 x 

Twój koszyk jest pusty