Sherry - złoto Andaluzji

Sherry to wzmacniane wino pochodzące z południowej Andaluzji (Hiszpania), wytwarzane wewnątrz apelacji D.O. Jerez-Xerez-Sherry. Ze względu na możliwość użycia trzech odmian (Palomino, Moscatel i Pedro Ximenez), a także ze względu na dwie metody dojrzewania - biologiczną (pod drożdżowym kożuchem, zwanym flor) i poddając je utlenieniu w dużych beczkach "botts" - stylistyka Sherry jest bardzo rozbudowana. Jedno jest pewne, wszystkie Sherry są winami białymi, nawet jeśli przypominają w kolorze bursztyn, daktyle czy sos sojowy. Poniżej znajdziecie opis dziesięciu Sherry dostępnych na polskim rynku, a każde z nich jest przedstawicielem osobnego gatunku Sherry. Pod koniec artykułu przedstawiam również kilka sugestii dotyczących doboru Sherry do wielkanocnego menu.

Malbec - panel degustacyjny

Malbec to czerwony szczep kojarzony głównie z Argentyną. Słusznie zresztą, ponieważ to tam znajduje się ponad połowa światowych upraw. Nie stamtąd jednak pochodzi. Korzeni Malbeca należy szukać po drugiej stronie kuli ziemskiej - w Cahors - regionie południowo-zachodniej Francji. Tu, pod nazwą Côt, powstał i nawet w XIX święcił tryumfy na stołach francuskiej arystokracji. Plaga filoksery, mrozy i niedbałość tutejszych winiarzy obniżyły renomę regionu i spadek nasadzeń Malbeca. W międzyczasie, pod koniec XIX wieku szczep został zaszczepiony w Argentynie...
Cahors i Mendozę (najważniejszy argentyński region) dzielą nie tylko kilometry, ale przede wszystkim klimat. Umiarkowany klimat w Cahors, z wpływem morskim, sporą ilością opadów to zupełnie inne warunki niż gorący, kontynentalny klimat andyjski, gdzie wysokie góry ograniczają do minimum dostęp frontów atmosferycznych. Poza tymi dwoma siedliskami, Malbec rośnie też w Bordeaux, nad Loarą, we włoskim Veneto, czy w innych regionach Nowego Świata - w Chile, Kalifornii, Australii, RPA i w Nowej Zelandii. W poniższym artykule znajduje się opis przykładowych win ze szczepu Malbec, pochodzących z całego świata... 

 x 

Twój koszyk jest pusty