Riesling z mniej oczywistych miejsc
Riesling to jeden z ważniejszych białych szczepów świata i kojarzymy go głównie z winiarstwem niemieckim. Nic dziwnego. U naszych zachodnich sąsiadów wytwarza się około 50% wszystkich światowych Rieslingów. Poza Niemcami, istotnymi producentami są Amerykanie i Australijczycy (kolejno 10% i 8,5% udziału w rynku), jednak ich wina rzadziej w Polsce spotykamy. O wiele częściej mamy okazję degustować wina z Austrii i Alzacji, które bardzo dobrze się u nas przyjęły.
Na potrzebę warsztatów, wyselekcjonowałem 12 Rieslingów odrzucając te dla Polaków typowe - niemieckie, austriackie i alzackie. Jaki jest Riesling i jak smakuje poza jego kolebką? Jaki wpływ ma pochodzenie, klimat i terroir? To podstawowe pytania na które próbowaliśmy znaleźć odpowiedź podczas warsztatów, które odbyły się 27 kwietnia 2017.
@learn.winecoolerdirect.com
Burgenland - wizytówka austriackiego winiarstwa
O winach austriackich pisałem już wiele razy, zarówno w panelu na temat Grunerów Veltlinerów, a także nietypowo o Austrii mniej znanej. W wielu innych, przekrojowych panelach dotyczących na przykład Pinot Noir, Chardonnay czy Syrah wina austriackie zdobywały wysokie noty. Bywalcy moich warsztatów i czytelnicy strony ms-sommelier.pl wiedzieli już wcześniej, że Austria produkuje głównie jakościowe wina. Tym razem, podczas warsztatów skupiliśmy się na jednym austriackim regionie. Łukasz Głowacki zaprezentował różnorodne winiarstwo Burgenlandu. Poniżej znajduje się krótka analiza 11 win regionu, która ukazuje wszechstronność Burgenlandu, zarówno szczepową, jak i stylistyczną. Są tu przedstawiciele najważniejszych odmian, jak i reprezentanci wszystkich czterech tutejszych DAC oraz wyjątkowy dla Burgenlandu styl wina słodkiego - Ausbruch.