Chardonnay - raport z obfitości i rozmaitości

Chardonnay niejedno ma imię. W chłodnym klimacie Chablis, bez użycia beczki, można z tej odmiany wytworzyć kwasowe i mineralne wina o lekkiej strukturze. Gdy kilkadziesiąt kilometrów na południe, w Burgundii, do fermentacji użyje się beczek, skorzysta z dojrzewania na obumarłych drożdżach i zastosuje batonnage - wina wzbogacają swą strukturę. W siedliskach cieplejszych owoc jest słodszy, pełniejszy, a kwasowość niższa. Jeśli jednak winiarz zdecyduje się dojrzewać wina w beczkach z nowego dębu, uzyskamy akcenty karmelu, toffi, kokosa, owocowego likieru i innych słodkich nut. Jak pisze James Halliday, gdy Chardonnay jest dobrze zrobione, można stracić orientację, w którym momencie kończy się charakter szczepu, a w którym zaczyna wpływ dębu. Chardonnay to najpopularniejszy biały szczep świata, uprawia się go we wszystkich klimatach, w których jest w stanie dojrzeć. Tworzone we wszystkich możliwych technikach, daje zaskakującą rozpiętość stylistyczną. 

Podczas warsztatów 5 i 6 lutego wraz z moimi gośćmi, miałem możliwość prześledzić tą różnorodność na przykładzie 30 win odmianowych. Wśród nich, poza stałymi, wytrawnymi (degustowanymi w ciemno), były też wina musujące i słodkie. Oprócz moich ocen, uczestnicy warsztatów wybrali w głosowaniu najlepsze wina publiczności. Każdy gość wskazywał jego zdaniem najlepsze trzy wina (najlepsze otrzymywało 3 pkt, drugie miejsce 2 pkt i trzecie miejsce 1 pkt). Dnia 5 lutego, przy 13 głosujących osobach - najlepsze wino mogło uzyskać maksymalnie 39 pkt, a 6 lutego przy 12 osobach maksymalnie 36 pkt. Adnotacje o "winach publiczności" znajdują się przy opisach win. 

Jacob's Creek z linii "prestige"

Jacob's Creek to jeden z ważniejszych graczy winiarskich na australijskim i światowym rynku. Dzięki doświadczeniu i logistyce firmy matki - Pernod Ricard - produkty tego australijskiego producenta są dostępne i rozpoznawalne w większości krajów, także w Polsce. Każdy kto kupuje wina z pewnością spotkał się z marką Jacob's Creek, ale kojarzy ją przede wszystkim przez pryzmat podstawowych serii dostępnych w sklepach sieciowych. Dzięki uprzejmości Pernod Ricard miałem sposobność sprawdzić jakość ich wyższej linii produktów, na chwilę obecną w Polsce niedostępną.

 x 

Twój koszyk jest pusty