Wino kanadyjskie - gwarancja jakości?
Kanada nie kojarzy się z krajem winiarskim. Utożsamiamy ją z mroźną zimą i hokejem. Sporo w tym racji, ponieważ duża część Kanady to okolice podbiegunowe, a na pozostałych terenach klimat uwarunkowany jest przez masy arktycznego powietrza. Na południu kraju, nieopodal granicy z USA, gdzie klimat jest łagodniejszy, znajdują się kanadyjskie regiony winiarskie - spośród których najważniejszym jest Ontario. W całej Kanadzie wytwarza się rocznie więcej win niż w Chorwacji (dane z 2013), a w Ontario rocznie powstaje 17 milionów litrów wina (dane z 2014), głównie wina jakościowego.
@niagarafied.ca ; winnica Konzelmann nad jeziorem Ontario
Syrah i Shiraz - jeden szczep o dwóch obliczach
Syrah i Shiraz to dwie nazwy tego samego szczepu. Szczepu o dwóch obliczach. Jedno jest soczyste, kwasowe, ziołowe, z kościstym kręgosłupem i pieprznym finiszem, drugie z kolei jest alkoholowe, strukturalne, czekoladowe, z akcentami dojrzałych, likierowych owoców śliwki i wiśni. Dla niewtajemniczonych może być zdumiewające, że wiotki Crozes-Hermitage z Doliny Rodanu i potężna Barossa to wina stworzone z tej samej odmiany. Inny kolor, inne aromaty i inne smaki, a różnica w alkoholu między 12,5% a 15% to jak inne światy! A jednak, jest to szczep który w zależności od klimatu i metod winifikacyjnych może dać bardzo różnorodne efekty.
Hermitage w Dolinie Rodanu - kolebka Syrah