Gruner Veltliner - austriacki król

Gruner Veltliner to gwiazda austriackiego winiarstwa. Szacuje się, że jego nasadzenia to około 30% wszystkich upraw winorośli w Austrii (dane z 2009 to 29,4% według austrianwine.com), a w niektórych regionach, szczególnie Dolnej Austrii, jest to nawet 50%. Win z tego szczepu wytwarza się dużo, różnej jakości, w różnych stylach i innych walorach aromatyczno-smakowych. Szczep ten można także spotkać w krajach ościennych - w Czechach, na Węgrzech i na Słowacji.

Jak pisze Jancis Robinson, przed 1989 w Zachodniej Europie prawie nikt nie słyszał o Grunerze Veltlinerze. Po 20 latach nazwa ta występuje w kartach win najlepszych restauracji na świecie. Skąd zatem ta popularność? Po pierwsze z wysokiej jakości win pochodzących z Austrii. Miejscowi winiarze, pokazując swój narodowy charakter, przykładają się perfekcyjnie do swojej pracy. Po drugie, na każdym pułapie jakościowym, Grunery są w dobrym stosunku ceny do jakości. Poniżej przedstawiam efekty degustacji dwudziestu Grunerów Veltlinerów, które porównaliśmy podczas moich warsztatów.

Zacznijmy od najlepszych!

Wina z Doliny Loary

Dolina Loary to olbrzymi teren w północnej i środkowej Francji, wytwarzający miliony litrów wina, a w Polsce (i na świecie) w zasadzie mało znany. Dlaczego? Ponieważ moda na mocne, czerwone wina zdominowała rynek winiarski. A Loara wytwarza wszystkie style win, poza tymi. Znajdziemy tu lekkie i świeże wina białe, pełną gamę win musujących, rześkie wina różowe, zarówno wytrawne, jak i słodsze, a także czerwone wina, z tym że ze względu na klimat i tutejsze szczepy, z niższym alkoholem (12-13%) i wyższą kwasowością. Różnorodność jest spora, a w niniejszym artykule dowiecie się na co zwrócić uwagę i po ci sięgnąć. Wina były degustowane podczas warsztatów "Dolina Loary", które odbyły się w Tasting Roomie w Poznaniu, 3 kwietnia 2016.

 stół degustayjny w Tasting Roomie

 x 

Twój koszyk jest pusty