Południowe Włochy - wina białe

Południowe Włochy kojarzą się z wysokimi temperaturami i pełnym słońcem. Wydawałoby się, że w takim klimacie białe wina są tęgie, alkoholowe i brakuje im kwasowości. Bardzo się pomyli ten kto tak myśli. Wielu producentów wytwarza w południowej części Italii wina lekkie i zwiewne, takie by gasiły pragnienie i jednocześnie komponowały się z miejscową kuchnią pełną owoców morza i warzyw.

Tamtejsze wina to też spora różnorodność spowodowana szczepami, mikroklimatami, ukształtowaniem terenu, a także specyfiką gleby. Na tą ostatnią bardzo wpływają wulkany, zarówno te aktywne w przeszłości (Wezuwiusz i inne), jak i obecnie (Etna). Dzięki wulkanom właśnie w glebie znajdziemy popiół, bazalt (zastygła magma) i tuf, a w winie mineralność.

Gruner Veltliner - austriacki król

Gruner Veltliner to gwiazda austriackiego winiarstwa. Szacuje się, że jego nasadzenia to około 30% wszystkich upraw winorośli w Austrii (dane z 2009 to 29,4% według austrianwine.com), a w niektórych regionach, szczególnie Dolnej Austrii, jest to nawet 50%. Win z tego szczepu wytwarza się dużo, różnej jakości, w różnych stylach i innych walorach aromatyczno-smakowych. Szczep ten można także spotkać w krajach ościennych - w Czechach, na Węgrzech i na Słowacji.

Jak pisze Jancis Robinson, przed 1989 w Zachodniej Europie prawie nikt nie słyszał o Grunerze Veltlinerze. Po 20 latach nazwa ta występuje w kartach win najlepszych restauracji na świecie. Skąd zatem ta popularność? Po pierwsze z wysokiej jakości win pochodzących z Austrii. Miejscowi winiarze, pokazując swój narodowy charakter, przykładają się perfekcyjnie do swojej pracy. Po drugie, na każdym pułapie jakościowym, Grunery są w dobrym stosunku ceny do jakości. Poniżej przedstawiam efekty degustacji dwudziestu Grunerów Veltlinerów, które porównaliśmy podczas moich warsztatów.

Zacznijmy od najlepszych!

 x 

Twój koszyk jest pusty