Mozela - siedliska jakości
Dolina Mozeli to region winiarski rozciągający się wzdłuż rzeki na terenie Francji, Luksemburga i Niemiec. W związku z bardzo dużą różnorodnością glebową (prawdopodobnie największą na świecie), ukształtowaniem terenu determinowanym przez meandrującą Mozelę (bardziej i mniej strome tarasy, z różnym nachyleniem do słońca) i różnice w amplitudach opadów i temperatur (chociaż w mniejszym stopniu) - wina znad Mozeli potrafią być bardzo różnorodne. Dodatkowo biorąc pod uwagę odmienne podejścia do produkcji, podejście tradycyjne i nowoczesne, nad Mozelą spotkamy niezwykle ciekawą mozaikę win. Wiadomo, że wśród mozelskich Rieslingów znajdziemy dużo cech wspólnych, ale doszukamy się także mniejszych i większych różnic. W niniejszym panelu, organizowanym razem z Jakubem Małeckim, skupiliśmy się tylko na pochodzących znad Mozeli niemieckiej winach białych, szczególnie Rieslingach (z jednym wyjątkiem). Kolejność win w artykule zgodna jest z kolejnością serwowania podczas panelu degustacyjnego, który odbył się 18 lipca 2016 w Poznaniu.
Południowe Włochy - wina czerwone
Południowe Włochy to królestwo win czerwonych (o białych perełkach pisałem poprzednio). Poza Sycylią gdzie za sprawą Cataratto przeważają białe, w każdym innym regionie południa dominują właśnie czerwone szczepy. W Puglii, która jest drugim pod względem produkcji regionem Włoch, tylko cztery najważniejsze odmiany - Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Nero di Troia – dają 75% produkcji (75% z 7,5 mln hektolitrów!). Do tego dodajmy popularność Aglianico w Kampanii i Basilicacie oraz Nero d'Avola na Sycylii, a otrzymamy ogromną liczbę produkowanych tu win. Klimat jest ciepły, śródziemnomorski. Grona z łatwością uzyskują pełną dojrzałość, co przekłada się często w cielistość i alkoholowość win oraz cukier resztkowy. Niektóre apelacje biorą to pod uwagę dopuszczając wysoki alkohol (nawet 16% bez wzmacniania) i cukier resztkowy nawet do 10 g/l (Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG, Aglianico del Vulture Superiore DOCG) i aż do 18 g w Primitivo di Manduria DOC (!). Najlepsi producenci potrafią jednak poprowadzić winifikację tak, by wina były lżejsze, eleganckie i z orzeźwiającą kwasowością. Poniżej znajdziecie zestawienie jedenastu czerwonych win degustowanych podczas warsztatów, które odbyły się na początku czerwca.