Tokaj - piękno różnorodności
Tokaj to mały region, z zaledwie 6 tysiącami hektarów, ale niezwykle zróżnicowany geologicznie, geograficznie i z bardzo ambitnymi winiarzami, którzy eksperymentują z metodami produkcji. Co posiadłość, to inny styl, inny pomysł na Tokaj. To jest niezwykle ciekawe. Tym bardziej krzywdzące jest stereotypowe myślenie o Tokajach jako winach słodkich. Fakt, region z nich słynie, ale poza słodkimi wytwarza się tutaj coraz więcej win wytrawnych stałych, a także rozpoczęto próby z winami musującymi. Poniżej analiza 15 win, z różnych odmian, roczników, styli i poziomów słodyczy. Mały przekrój możliwości Tokaju.
Wina musujące - style i gatunki
Bąbelki w winie to nic innego jak dwutlenek węgla zamknięty w butelce. Skąd się tam wziął? W sposób naturalny! Gaz ten towarzyszy winu od pierwszych jego chwil. Jest bowiem efektem ubocznym procesu winifikacji. W wyniku konsumpcji cukrów przez drożdże otrzymujemy alkohol i właśnie dwutlenek węgla. Podczas klasycznej fermentacji alkoholowej ulatuje on w powietrze, ale gdy zamkniemy mu wyjście, pozostanie w cieczy. Już starożytni kronikarze wzmiankowali o winie z pęcherzykami powietrza. Wiązano to jednak z oddziaływaniem dobrych i złych bóstw, zamiast z metodami procesu wytwarzania wina.
FOT. Maciej Kopiński