Czerwone Vinho Verde - Arca Nova Tinto Vinhao 2013

Niemal w każdym sklepie oferującym wino znajdziemy lekkie, białe, orzeźwiające Vinho Verde. Będzie ono szczególnie poszukiwane jako środek wewnętrznie obniżający ciepłotę ciała podczas upałów. Nic dziwnego - jest niedrogie, łagodne i posiada niski poziom alkoholu oraz ujmującą, subtelną perlistość. Dzięki tym walorom, białe Vinho Verde ma olbrzymią rzeszę fanów (szczególnie w czasach "boomu" na Portugalię). Czy fani wiedzą, że Verde może być również czerwone? I że szczep Vinhao, z którego je się wytwarza jest najpopularniejszym szczepem regionu Minho, zajmując tam 40% upraw (DOC Vinho Verde)?

Van Volxem Schiefer Riesling 2014

Czy wiecie jak pachnie rozgrzany w słońcu łupek? Wystarczy otworzyć butelkę Rieslinga Schiefera, nalać do kieliszka i zakręcić nim. Mineralność uderza w aromacie bardzo wyraźnie. Można o niej powiedzieć, że jest tylko wyobrażeniem terroir. Udowodniono przecież, że rodzaj gleby nie wpływa bezpośrednio na smak wina, tylko ubóstwo podłoża decyduje o wytwarzaniu się w gronach związków odpowiedzialnych za odczucie mineralności. W każdym razie Riesling ten rośnie na łupkach i łupkiem pachnie. Przypadek? Nawet producent opisuje go na swojej stronie jako "Riesling łupkowy"...

 x 

Twój koszyk jest pusty