Czerwone wino do serów?
Nie ma chyba mocniej zakorzenionego stereotypu niż ten, że do serów najlepiej pasuje wino czerwone. Gdy podczas warsztatów i kursów wiedzy o winie opowiadam o połączeniach winno-serowych - da się wyczuć wśród uczestników lekką konsternację i zdziwienie. Na wstępie warto mocno zaznaczyć, że świat serów jest niezwykle różnorodny, a o smaku decyduje wiele czynników. Z kluczowych to rodzaj mleka, styl sera, czy stopień dojrzałości. Biorąc to pod uwagę w kontekście doboru wina, każdy ser należy rozpatrywać indywidualnie, tak jak analizuje się potrawy przed zaserwowaniem wina.
Czerwona Argentyna alternatywnie (bez malbeca)
W powszechnej świadomości wina argentyńskie kojarzą się ze szczepem malbec. Faktycznie, jest to najważniejsza jakościowa odmiana w Argentynie, występująca praktycznie w każdym regionie kraju, gdzie obrasta około 40 tysięcy hektarów. Stanowi to około 18% całego areału Argentyny (piątego największego producenta wina na świecie!). Pamiętać należy, że Argentyna to nie tylko malbec.