Albariño - co, gdzie i z czym?

Albariño to biała odmiana winogron, występująca głównie na pograniczu hiszpańsko-portugalskim (w Portugalii nazywa się Alvarinho). Jeśli chodzi o Hiszpanię, szczep występuje wyłącznie w Galicji, czyli regionie najbardziej wysuniętym na północny-zachód. Szczególnym miejscem, kojarzonym z Albariño jest powstała w 1988 roku apelacja DO Rias Baixas. Znajduje się w niej aż 4000ha nasadzeń Albariño, co stanowi ponad 90% upraw w tym regionie! Nie dziwi zatem uogólnienie, że Rias Baixas to Albariño. Apelacja podzielona jest na pięć podregionów - Val de Salnes (60% nasadzeń całego regionu), O Rosal, Condado do Tea, Ribeira do Ulla i Soutomaior. Dwa ostatnie są najmniejsze i tworzy w nich wina zaledwie kilku producentów, ale w trzech pozostałych produkcja jest większa, a terroir na tyle inne, że można zaobserwować ciekawe różnice w winach z odmiany Albariño.

Saksonia - ukryta kraina

Saksonia to niewielki, malowniczy region winiarski we wschodnich Niemczech, ulokowany wzdłuż rzeki Elby w okolicach Drezna, Miśni i Radebeul. Łączna powierzchnia winnic liczy niespełna 500 hektarów. Z takiego areału uzyskać można ilość win, która z trudem zaspokaja pragnienie lokalnej społeczności. Producentów jest wielu - bardzo małych, a właściwie przydomowych, którzy dostarczają swoje zbiory do dużych, miejscowych kooperatyw (np. Winzer Meissen). Mamy tu również dwóch lokalnych potentatów - Schloss Wackerbarth (110 ha) i Schloss Proschwitz (80 ha), którzy sami produkują niemal połowę saksońskich win. Pomiędzy tymi skrajnościami są też mali, jakościowi producenci, tacy jak Weingut Klaus Zimmerling, którzy są zrzeszeni w VDP.

Schloss Wackerbarth

 x 

Twój koszyk jest pusty