Pairing

Bydyń z dyni i Rotgipfler TBA

Iga otrzymała od przyjaciela Petara Lyanguzova słoiczek konfitur poziomkowych. Konfitury powstały z poziomek rosnących w bułgarskich lasach, a smażyły je panie od lat trudniące się wyrobem konfitur. Wierzcie nam, są obłędne, z całymi owocami poziomek wewnątrz. Postanowiliśmy wyczarować deser godny takiego rarytasu. Maciej zaproponował domowy budyń waniliowy, a Iga udoskonaliła pomysł o główny składnik budyniu - dynię.

Tuńczyk po portugalsku

Z tegorocznych wakacji Iga przywiozła przepis na potrawę genialną w swej prostocie. Zachwyciła się nią w miłej wiejskiej knajpce nieopodal Cabo Espichel, który jest jej ukochanym przylądkiem w Portugalii. W malutkiej rodzinnej tascas podano jej stek z tuńczyka w sosie winno kaparowym. W warunkach domowych spróbowaliśmy odtworzyć ten smak!

Kiedy białe wino pasuje do wołowiny?

Większość osób zapytana o wino do wołowiny, odpowie że "oczywiście czerwone". Można by się było z tym zgodzić, bo faktycznie zazwyczaj czerwone jest najlepszym wyborem. Jednak od każdej reguły są wyjątki, tak jak i w tym przypadku. Poniżej przeczytacie co musi się zdarzyć, żeby z wołowiną dobrze komponowało się białe wino!

 x 

Twój koszyk jest pusty