Pairing
Jakie wino do strogonowa?
Jak przyrządziliśmy Boeuf Strogonowa?
(wersji nazwy tej potrawy jest kilka, Marek Lebkowski nazywa ją Boeuf Strogonow, a i dla nas taka nazwa jest najbliższa).
Wersji tej potrawy jest wiele, ba, nawet tych "klasycznych" jest kilka. W wersji najszlachetniejszej używa się mięsa z polędwicy wołowej, jednak taka potrawa jest bardziej kosztowna. Zdecydowaliśmy się na mięso z ligawy. Zanim przystąpiliśmy do obróbki mięsa, posiekaliśmy cebulę i wraz z niewielkimi pieczarkami zrumieniliśmy na klarowanym maśle. Gdy już były gotowe, odłożyliśmy je do miski i na tej samej patelni obsmażyliśmy pocięte w paski mięso ligawy. (Jak długo? na rumiano, a czas zależy
od grubości pasków i ilości mięsa na patelni).
Wino do kolacji
Drogi internauto, opowiemy Ci historię zasłyszaną przez Macieja, a właściwie historię w której brał udział. Sytuacja miała miejsce parę lat temu, podczas "Festiwalu Smaku" w Wałbrzychu. Do stoiska podeszła kobieta ok. 50-letnia, aby spróbować prezentowanych win. Po degustacji zapytała do czego podać te wina. Maciej, jak to Maciej, rozłożył wino na czynniki pierwsze, opowiedział o smakach win, o potrawach i o idealnych sosach oraz dodatkach. Pani grzecznie podziękowała i poszła do kolejnego stoiska. Tam sytuacja się powtórzyła. Po degustacji, klientka zapytała o dobór win do potraw. Odpowiedź była zupełnie inna niż przy stoisku Macieja - wino "A" okazało się być idealnym winem do obiadu, a wino "B" i "C" do kolacji. Pani zakupiła wszystkie prezentowane wina idealne do kolacji.
Riesling Krojcig & kulebiak z kapustą i grzybami
Ze względu na wojaże Igi po Hiszpanii, publikujemy dziś krótki artykuł wspominkowy, który przygotowaliśmy przy okazji spotkania wigilijnego z naszymi fanami. Z okazji Świąt przygotowaliśmy tradycyjny, staropolski, a w zasadzie kresowy kulebiak z farszem kapuściano-grzybowym. Kulebiak to duży pieczony pieróg wytwarzany z ciasta drożdżowego.
Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące
Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.
Bolo rei & White Porto - pomysł na święta
Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto bożonarodzeniowe. Legenda głosi, że powstało gdy Trzej Królowie zdążając do Betlejem sprzeczali się, których z nich pierwszy ma wręczyć swoje dary. Spór rozstrzygnął piekarz, który upiekł ciasto w kształcie okręgu, ukrywając w środku ziarnko bobu. Ten z króli, który je znalazł miał pierwszeństwo we wręczaniu darów. Tyle legenda, a dziś bolo rei to ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pełne bakalii, orzechów, kandyzowanych owoców, pieczone z dodatkiem porto i ciemnego piwa, udekorowane cukrem pudrem symbolizującym śnieg, którego w Portugalii jak na lekarstwo oraz owocami w cukrze symbolizującymi królewskie klejnoty.