Pairing

# Klub Kolacyjny nr 9 - Murcia

To był kolejny inspirujący wieczór. Nowe smaki, aromaty i kontrowersyjne połączenia win z potrawami... ale o tym za chwilę.
Iga wróciła z wakacji w Murcii gdzie wypoczywała na zaproszenie naszego przyjaciela Janka. Nie byłaby sobą gdyby nie szukała nowych, nieznanych smaków. Efektem tych poszukiwań był klub kolacyjny, który odbył się 25 stycznia 2015 w Piwnicy Jeżyce. Menu było proste, ale bardzo ciekawe, a Idze część składników udało się przywieźć z Murcii.
Jako pierwszą przystawkę podaliśmy dwa rodzaje miejscowego chorizo i krowi ser moczony w ciemnym piwie o strukturze przypominającej salceson. Jest to niezwykle rzadki okaz, który jest niedostępny w Polsce, a nawet bardzo trudny do zdobycia w Murcii (sprzedawany tylko na jednym stoisku tamtejszego targowiska).

Jakie wino do strogonowa?

Jak przyrządziliśmy Boeuf Strogonowa?
(wersji nazwy tej potrawy jest kilka, Marek Lebkowski nazywa ją Boeuf Strogonow, a i dla nas taka nazwa jest najbliższa).
Wersji tej potrawy jest wiele, ba, nawet tych "klasycznych" jest kilka. W wersji najszlachetniejszej używa się mięsa z polędwicy wołowej, jednak taka potrawa jest bardziej kosztowna. Zdecydowaliśmy się na mięso z ligawy. Zanim przystąpiliśmy do obróbki mięsa, posiekaliśmy cebulę i wraz z niewielkimi pieczarkami zrumieniliśmy na klarowanym maśle. Gdy już były gotowe, odłożyliśmy je do miski i na tej samej patelni obsmażyliśmy pocięte w paski mięso ligawy. (Jak długo? na rumiano, a czas zależy
od grubości pasków i ilości mięsa na patelni).

Wino do kolacji

Drogi internauto, opowiemy Ci historię zasłyszaną przez Macieja, a właściwie historię w której brał udział. Sytuacja miała miejsce parę lat temu, podczas "Festiwalu Smaku" w Wałbrzychu. Do stoiska podeszła kobieta ok. 50-letnia, aby spróbować prezentowanych win. Po degustacji zapytała do czego podać te wina. Maciej, jak to Maciej, rozłożył wino na czynniki pierwsze, opowiedział o smakach win, o potrawach i o idealnych sosach oraz dodatkach. Pani grzecznie podziękowała i poszła do kolejnego stoiska. Tam sytuacja się powtórzyła. Po degustacji, klientka zapytała o dobór win do potraw. Odpowiedź była zupełnie inna niż przy stoisku Macieja - wino "A" okazało się być idealnym winem do obiadu, a wino "B" i "C" do kolacji. Pani zakupiła wszystkie prezentowane wina idealne do kolacji.

Riesling Krojcig & kulebiak z kapustą i grzybami

Ze względu na wojaże Igi po Hiszpanii, publikujemy dziś krótki artykuł wspominkowy, który przygotowaliśmy przy okazji spotkania wigilijnego z naszymi fanami. Z okazji Świąt przygotowaliśmy tradycyjny, staropolski, a w zasadzie kresowy kulebiak z farszem kapuściano-grzybowym. Kulebiak to duży pieczony pieróg wytwarzany z ciasta drożdżowego.

Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

 x 

Twój koszyk jest pusty