Pairing
Wino do mazurka wielkanocnego
Mazurek wielkanocny to jeden z klasyków świątecznego stołu. Zazwyczaj wieńczy menu, ze względu na swoją wysoką słodycz.
Do przygotowania ciasta potrzebowaliśmy: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 jajko i 1 łyżkę śmietany. Do masy kajmakowej, która pokrywa ciasto przygotowaliśmy 500 ml śmietanki 36%, 300 g cukru, 2 łyżki masła. Pomiędzy ciasto a masę kajmakową położyliśmy jeszcze warstwę konfitury agrestowej, aby całość była bardziej owocowa i soczysta.
Kurczak po żydowsku i wino z Galilei
Czasami butelka w piwnicy czeka na swoją odpowiednią chwilę. Tak było z winem Yarden Chardonnay 2012, otrzymanym jako wyróżnienie w konkursie na Blog Roku 2014 organizowanym przez Czas Wina. Butelka czekała, czekała aż się doczekała odpowiedniej potrawy do połączenia. Iga przygotowała kurczaka po żydowsku i nic nie stało na przeszkodzie, by poeksperymentować..
Jakie wino do grasicy?
Grasica, zwana również animelką, to gruczoł odpowiedzialny za odporność organizmu. Pełni szczególną funkcję u młodych ssaków, a potem stopniowo zanika (ludzie też mają grasicę). Zastosowanie kulinarne posiada grasica cielęca, która jest częściej spotykana, a także grasica jagnięca - rzadziej dostępna. W wielu polskich książkach kucharskich, pochodzących z poprzednich stuleci, można znaleźć przepisy dotyczące grasicy. Niestety w XX wieku nastąpił regres polskiej kuchni (z wiadomych przyczyn) i grasica odeszła w zapomnienie. Od kilkunastu lat powoli wraca na salony i odbudowuje swoją pozycję szlachetnej potrawy.
Potrawy do (mocnych) win z Jumilli
Iga przywiozła z wakacji kilka win, przekazanych przez Casa Castillo do opisania na naszej stronie. Postanowiliśmy dobrać do nich potrawy. Wina były trzy, każde z innego szczepu i trochę inne w stylu, więc eksperyment kulinarny z doborem potraw do win zapowiadał się obiecująco. Przygotowaliśmy grillowanego bakłażana zapiekanego z kozim serem, długo pieczoną szynkę z sarny, stek z rostbefu oraz deskę wędlin z dziczyzny i koniny. Szczegóły dotyczące win - Monastrella, Garnachy i Syraha z Jumilli znajdziecie na stronie MS-Sommelier.
# Klub Kolacyjny nr 9 - Murcia
To był kolejny inspirujący wieczór. Nowe smaki, aromaty i kontrowersyjne połączenia win z potrawami... ale o tym za chwilę.
Iga wróciła z wakacji w Murcii gdzie wypoczywała na zaproszenie naszego przyjaciela Janka. Nie byłaby sobą gdyby nie szukała nowych, nieznanych smaków. Efektem tych poszukiwań był klub kolacyjny, który odbył się 25 stycznia 2015 w Piwnicy Jeżyce. Menu było proste, ale bardzo ciekawe, a Idze część składników udało się przywieźć z Murcii.
Jako pierwszą przystawkę podaliśmy dwa rodzaje miejscowego chorizo i krowi ser moczony w ciemnym piwie o strukturze przypominającej salceson. Jest to niezwykle rzadki okaz, który jest niedostępny w Polsce, a nawet bardzo trudny do zdobycia w Murcii (sprzedawany tylko na jednym stoisku tamtejszego targowiska).