Pairing
Wino na Wielkanoc
Jakie wino na Wielkanoc? To pytanie które powraca do nas co roku. Należy zadać sobie pytanie, co pojawi się na świątecznym stole? Co przygotuje gospodyni? Głównym bohaterem zapewne będą jajka, które nie należą do ulubionych towarzyszy win., ale z pewnością nie zabraknie miejsca dla tradycyjnego żurku na zakwasie... Idę jednak o zakład, że menu nie skończy się na tych dwóch potrawach. Poniżej znajdziecie kilka świątecznych pomysłów i sugestii win.
Wino do mazurka wielkanocnego
Mazurek wielkanocny to jeden z klasyków świątecznego stołu. Zazwyczaj wieńczy menu, ze względu na swoją wysoką słodycz.
Do przygotowania ciasta potrzebowaliśmy: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 jajko i 1 łyżkę śmietany. Do masy kajmakowej, która pokrywa ciasto przygotowaliśmy 500 ml śmietanki 36%, 300 g cukru, 2 łyżki masła. Pomiędzy ciasto a masę kajmakową położyliśmy jeszcze warstwę konfitury agrestowej, aby całość była bardziej owocowa i soczysta.
Kurczak po żydowsku i wino z Galilei
Czasami butelka w piwnicy czeka na swoją odpowiednią chwilę. Tak było z winem Yarden Chardonnay 2012, otrzymanym jako wyróżnienie w konkursie na Blog Roku 2014 organizowanym przez Czas Wina. Butelka czekała, czekała aż się doczekała odpowiedniej potrawy do połączenia. Iga przygotowała kurczaka po żydowsku i nic nie stało na przeszkodzie, by poeksperymentować..
Jakie wino do grasicy?
Grasica, zwana również animelką, to gruczoł odpowiedzialny za odporność organizmu. Pełni szczególną funkcję u młodych ssaków, a potem stopniowo zanika (ludzie też mają grasicę). Zastosowanie kulinarne posiada grasica cielęca, która jest częściej spotykana, a także grasica jagnięca - rzadziej dostępna. W wielu polskich książkach kucharskich, pochodzących z poprzednich stuleci, można znaleźć przepisy dotyczące grasicy. Niestety w XX wieku nastąpił regres polskiej kuchni (z wiadomych przyczyn) i grasica odeszła w zapomnienie. Od kilkunastu lat powoli wraca na salony i odbudowuje swoją pozycję szlachetnej potrawy.
Potrawy do (mocnych) win z Jumilli
Iga przywiozła z wakacji kilka win, przekazanych przez Casa Castillo do opisania na naszej stronie. Postanowiliśmy dobrać do nich potrawy. Wina były trzy, każde z innego szczepu i trochę inne w stylu, więc eksperyment kulinarny z doborem potraw do win zapowiadał się obiecująco. Przygotowaliśmy grillowanego bakłażana zapiekanego z kozim serem, długo pieczoną szynkę z sarny, stek z rostbefu oraz deskę wędlin z dziczyzny i koniny. Szczegóły dotyczące win - Monastrella, Garnachy i Syraha z Jumilli znajdziecie na stronie MS-Sommelier.