Pairing

Klub kolacyjny nr 10 - austriacki heuriger

W ciepłą wrześniową niedzielę spotkaliśmy się na kolejnym Klubie kolacyjnym. Ponieważ Iga spędziła tydzień wakacji w małej miejscowości Ameis na północy Austrii (Weinviertel) i przywiozła z tamtejszych winnic wino, tematem klubu była regionalna kuchnia austriacka, pochodzaca z typowych tawern "heuriger". Podaje się tam młode wina, często wytwarzane przez samych gospodarzy "heuriger" oraz serwuje proste "chłopskie" jedzenie.

Curry z wołowiną & morawski muskat

Jesień kojarzy nam się nie tylko z grzybami i gęsiną, ale także z korzennymi przyprawami. Wszystkie te wymienione rzeczy można jeść cały rok, ale jesienią smakują najlepiej. Szczególnie korzenne przyprawy przyjemnie rozgrzewają i dodają kolorytu palecie smaków. Dziś prezentujemy Wam wycinek kuchni azjatyckiej w połączeniu z morawskim białym winem. Przygotowaliśmy "curry z wołowiną".

Azory welcome to

Azory to archipelag dziewięciu wulkanicznych wysp położonych na Oceanie Atlantyckim, około 1500 km od kontynentu. Wyspy należą do Portugalii, dlatego wpadły w oko Idze, która wraz z koleżankami wybrała się na ich podbój - oczywiście podbój winno-kulinarny! Poniżej krótka relacja zdjęciowa z komentarzami.

Piękna porażka / jakie wino do policzków wołowych?

Dzisiejszy artykuł będzie o tym, jak nam się czasem nie udaje. Pewnie nie tylko nam. Każdy z Was próbując dobrać wino do potrawy czasem ponosi podobne porażki. Wydawałoby się, że jeśli potrawa jest dobrze przyrządzona, z najlepszych jakościowych produktów i na stole mamy bardzo smaczne wino, które w teorii powinno pasować - zanosi się na kolejny sukces. Bywa, że pewne detale mogą przeszkodzić w idealnym doborze.

 x 

Twój koszyk jest pusty