Pairing
Klub kolacyjny nr 10 - austriacki heuriger
W ciepłą wrześniową niedzielę spotkaliśmy się na kolejnym Klubie kolacyjnym. Ponieważ Iga spędziła tydzień wakacji w małej miejscowości Ameis na północy Austrii (Weinviertel) i przywiozła z tamtejszych winnic wino, tematem klubu była regionalna kuchnia austriacka, pochodzaca z typowych tawern "heuriger". Podaje się tam młode wina, często wytwarzane przez samych gospodarzy "heuriger" oraz serwuje proste "chłopskie" jedzenie.
Curry z wołowiną & morawski muskat
Jesień kojarzy nam się nie tylko z grzybami i gęsiną, ale także z korzennymi przyprawami. Wszystkie te wymienione rzeczy można jeść cały rok, ale jesienią smakują najlepiej. Szczególnie korzenne przyprawy przyjemnie rozgrzewają i dodają kolorytu palecie smaków. Dziś prezentujemy Wam wycinek kuchni azjatyckiej w połączeniu z morawskim białym winem. Przygotowaliśmy "curry z wołowiną".
Gulasz z koziny & Masi Osar Oseleta 2003!
Mięsem o którym wiele się ostatnio mówi i pisze jest kozina. Ponieważ mieliśmy jej trochę schowane w zanadrzu, postanowiliśmy sięgnąć do rezerw i przygotować gulasz. Żeby kompozycję uczynić bardziej egzotyczną, otworzyliśmy do niej wino ze szczepu Oseleta. Słyszeliście o nim kiedyś?
Azory welcome to
Azory to archipelag dziewięciu wulkanicznych wysp położonych na Oceanie Atlantyckim, około 1500 km od kontynentu. Wyspy należą do Portugalii, dlatego wpadły w oko Idze, która wraz z koleżankami wybrała się na ich podbój - oczywiście podbój winno-kulinarny! Poniżej krótka relacja zdjęciowa z komentarzami.
Piękna porażka / jakie wino do policzków wołowych?
Dzisiejszy artykuł będzie o tym, jak nam się czasem nie udaje. Pewnie nie tylko nam. Każdy z Was próbując dobrać wino do potrawy czasem ponosi podobne porażki. Wydawałoby się, że jeśli potrawa jest dobrze przyrządzona, z najlepszych jakościowych produktów i na stole mamy bardzo smaczne wino, które w teorii powinno pasować - zanosi się na kolejny sukces. Bywa, że pewne detale mogą przeszkodzić w idealnym doborze.