Pairing
Czas na gęsinę: noga na kapuście & Regent ze Srebrnej Góry
Koniec października to może i koniec złotej polskiej jesieni, ale również początek szczytu sezonu na gęsinę. Za kulminację gęsiego czasu uznaje się dzień 11 listopada i świętomarcińską rozpustę. Z tej okazji, jak co roku, postanowiliśmy przygotować coś z tej okazji. Tym razem inspiracją była kuchnia żydowska, a mianowicie gęś na kiszonej kapuście z fasolą "Jaś" i suszonymi śliwkami.
Klub kolacyjny nr 10 - austriacki heuriger
W ciepłą wrześniową niedzielę spotkaliśmy się na kolejnym Klubie kolacyjnym. Ponieważ Iga spędziła tydzień wakacji w małej miejscowości Ameis na północy Austrii (Weinviertel) i przywiozła z tamtejszych winnic wino, tematem klubu była regionalna kuchnia austriacka, pochodzaca z typowych tawern "heuriger". Podaje się tam młode wina, często wytwarzane przez samych gospodarzy "heuriger" oraz serwuje proste "chłopskie" jedzenie.
Curry z wołowiną & morawski muskat
Jesień kojarzy nam się nie tylko z grzybami i gęsiną, ale także z korzennymi przyprawami. Wszystkie te wymienione rzeczy można jeść cały rok, ale jesienią smakują najlepiej. Szczególnie korzenne przyprawy przyjemnie rozgrzewają i dodają kolorytu palecie smaków. Dziś prezentujemy Wam wycinek kuchni azjatyckiej w połączeniu z morawskim białym winem. Przygotowaliśmy "curry z wołowiną".
Gulasz z koziny & Masi Osar Oseleta 2003!
Mięsem o którym wiele się ostatnio mówi i pisze jest kozina. Ponieważ mieliśmy jej trochę schowane w zanadrzu, postanowiliśmy sięgnąć do rezerw i przygotować gulasz. Żeby kompozycję uczynić bardziej egzotyczną, otworzyliśmy do niej wino ze szczepu Oseleta. Słyszeliście o nim kiedyś?
Azory welcome to
Azory to archipelag dziewięciu wulkanicznych wysp położonych na Oceanie Atlantyckim, około 1500 km od kontynentu. Wyspy należą do Portugalii, dlatego wpadły w oko Idze, która wraz z koleżankami wybrała się na ich podbój - oczywiście podbój winno-kulinarny! Poniżej krótka relacja zdjęciowa z komentarzami.