Pairing

Pasztet z tuńczyka & czerwone Vinho Verde

Po około miesięcznej przerwie spowodowanej wakacjami Igi i przygotowaniami Macieja do Mistrzostw Polski Sommelierów - wracamy do pisania artykułów z tym większą ochotą i nowymi pomysłami. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie rozpoczęli od małej kontrowersji i oryginalnej potrawy... Dziś proponujemy pasztet z tuńczyka oraz mało w Polsce znane czerwone Vinho Verde.

Słodycz ostateczna

Potrzebowaliśmy około miesiąca, żeby po Świętach Wielkanocnych nabrać apetytu na słodkie rzeczy. Tym razem artykuł o naszych rodzimych łakociach, a dokładniej o specjałach ściśle związanych z Krakowem. Iga nabyła drogą kupna kilka ciekawych eksponatów... kremówkę, ciastko francuskie z makiem na słodko, napoleona oraz nugata.
UWAGA, terminologia jest krakowska, ponieważ w innych regionach nie odróżnia się np. kremówki od napoleonki ;)

Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio

Znacie okrę? Jedliście ją kiedyś? To dość rzadko spotykane w Polsce warzywo, a jeszcze trudniej kupić je świeże. Okra czyli "piżmian jadalny", zwany też "ketmią" czy "gumbo" mimo tego, że wyglądem przypomina chilli, jest krewniakiem hibiskusa. Iga
zakupiła ją w Krakowie w zaprzyjaźnionym sklepie "naturalnym".

Okra rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Owoce są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Podczas obróbki cieplnej są lekko śluzowate, co pozwala zagęścić potrawę bez dodawania mąki czy śmietany. Okra jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i bogata w witaminę C oraz kwas foliowy.

Wino na Wielkanoc

Jakie wino na Wielkanoc? To pytanie które powraca do nas co roku. Należy zadać sobie pytanie, co pojawi się na świątecznym stole? Co przygotuje gospodyni? Głównym bohaterem zapewne będą jajka, które nie należą do ulubionych towarzyszy win., ale z pewnością nie zabraknie miejsca dla tradycyjnego żurku na zakwasie... Idę jednak o zakład, że menu nie skończy się na tych dwóch potrawach. Poniżej znajdziecie kilka świątecznych pomysłów i sugestii win.

Wino do mazurka wielkanocnego

Mazurek wielkanocny to jeden z klasyków świątecznego stołu. Zazwyczaj wieńczy menu, ze względu na swoją wysoką słodycz.
Do przygotowania ciasta potrzebowaliśmy: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 jajko i 1 łyżkę śmietany. Do masy kajmakowej, która pokrywa ciasto przygotowaliśmy 500 ml śmietanki 36%, 300 g cukru, 2 łyżki masła. Pomiędzy ciasto a masę kajmakową położyliśmy jeszcze warstwę konfitury agrestowej, aby całość była bardziej owocowa i soczysta.

 x 

Twój koszyk jest pusty