Pairing
Piękna porażka / jakie wino do policzków wołowych?
Dzisiejszy artykuł będzie o tym, jak nam się czasem nie udaje. Pewnie nie tylko nam. Każdy z Was próbując dobrać wino do potrawy czasem ponosi podobne porażki. Wydawałoby się, że jeśli potrawa jest dobrze przyrządzona, z najlepszych jakościowych produktów i na stole mamy bardzo smaczne wino, które w teorii powinno pasować - zanosi się na kolejny sukces. Bywa, że pewne detale mogą przeszkodzić w idealnym doborze.
Wino do wędzonej ryby
Wędzenie to jedna z bardziej popularnych, tradycyjnych metod konserwacji żywności. Za pomocą dymu pochodzącego z wolno palonego drewna drzew liściastych, żywność staje się trwalsza i wzbogacona o kolejne aromaty. Szczególnie popularne jest wędzenie mięs i ryb. Sprawdziliśmy jakie wina najlepiej komponują się z wędzonymi rybami i czy bardziej istotny jest gatunek ryby i jej smak, czy może samo wędzenie.
Pasztet z tuńczyka & czerwone Vinho Verde
Po około miesięcznej przerwie spowodowanej wakacjami Igi i przygotowaniami Macieja do Mistrzostw Polski Sommelierów - wracamy do pisania artykułów z tym większą ochotą i nowymi pomysłami. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie rozpoczęli od małej kontrowersji i oryginalnej potrawy... Dziś proponujemy pasztet z tuńczyka oraz mało w Polsce znane czerwone Vinho Verde.
Słodycz ostateczna
Potrzebowaliśmy około miesiąca, żeby po Świętach Wielkanocnych nabrać apetytu na słodkie rzeczy. Tym razem artykuł o naszych rodzimych łakociach, a dokładniej o specjałach ściśle związanych z Krakowem. Iga nabyła drogą kupna kilka ciekawych eksponatów... kremówkę, ciastko francuskie z makiem na słodko, napoleona oraz nugata.
UWAGA, terminologia jest krakowska, ponieważ w innych regionach nie odróżnia się np. kremówki od napoleonki ;)
Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio
Znacie okrę? Jedliście ją kiedyś? To dość rzadko spotykane w Polsce warzywo, a jeszcze trudniej kupić je świeże. Okra czyli "piżmian jadalny", zwany też "ketmią" czy "gumbo" mimo tego, że wyglądem przypomina chilli, jest krewniakiem hibiskusa. Iga
zakupiła ją w Krakowie w zaprzyjaźnionym sklepie "naturalnym".
Okra rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Owoce są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Podczas obróbki cieplnej są lekko śluzowate, co pozwala zagęścić potrawę bez dodawania mąki czy śmietany. Okra jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i bogata w witaminę C oraz kwas foliowy.